Trelleborg

Ryska medborgare i nöd söder om Smyge – fick hjälp av Sjöräddningen

Trelleborg Artikeln publicerades
Sjöräddningens båt Elsa Johansson deltog i insatsen tillsammans med Rescue Skåre. Arkivbild.
Foto: Sara Johari
Sjöräddningens båt Elsa Johansson deltog i insatsen tillsammans med Rescue Skåre. Arkivbild.

Tre ryska medborgare slog på lördagskvällen larm till Sjöräddningen efter att ha hamnat i sjönöd strax söder om Smygehamn. De höll på att driva in i en fyr men Sjöräddningen kom till deras undsättning.

Det var strax efter klockan 17 som de tre personerna slog larm efter att deras segelbåt drabbats av motorhaveri.

– De uppgav att de höll på att driva mot en fyr, säger stationsansvarig Christer Thorell vid Sjöräddningen i Trelleborg.

På grund av språkförbistring var de nödställdas position osäker vilket gjorde att Sjöräddningen först hade svårt att hitta dem.

– Det var så grov sjö så vi såg dem inte. Vi var nästan framme när vi vände och körde mot Falsterbo i stället. Men sedan fick en räddningshelikopter syn på dem så vi kunde få rätt position, säger Christer Thorell.

Christer Thorell på Sjöräddningen i Trelleborg. Arkivbild.
Foto: Sara Johari
Christer Thorell på Sjöräddningen i Trelleborg. Arkivbild.

Fyren de höll på att kollidera med var Kullagrundsfyren precis söder om Smygehamn. När Sjöräddningens båt Rescue Skåre kom fram låg båten nära land vid Smygehamn.

Rescue Skåre kunde koppla båten efter sig och bogsera den in till hamnen i Trelleborg. Där möttes besättningen av bland annat polis för att kontrollera att deras pass och andra handlingar var i ordning.

Enligt uppgift till Sjöräddningen var båten köpt i Halmstad och de tre männen på väg tillbaka till Ryssland när motorn stannade.

– Nu väntar de på reparatör innan de vågar köra vidare, säger Christer Thorell.