Trelleborg

Röd fana och blå himmel

Trelleborg Artikeln publicerades

Ökad solidaritet och fler arbeten. Både i Trelleborg och internationellt. Det var ämnen som stod på agendan och på plakat när arbetarrörelsens högtidsdag firades till tonerna av säckpipor.

Ljudet från säckpipor som tillhör orkestern Griffin pipes and drums blandas med taktfasta trumslag och ekar ut över Stortorget. Demonstrationståget sätter sig i rörelse. Röda flaggor och plakat prydda med texten "rätt till heltid" vajar fram och tillbaka i den starka vinden. På torget står Anne-Marie Hansson med en protestlista i handen.

– Jag samlar namnunderskrifter för att stoppa planerna på att lägga ned Folktandvården i Smygehamn och flytta tandregleringen från Trelleborg till Malmö. Jag ska lämna över listan till regionpolitikerna, säger hon.

Demonstrationståget lämnar Stortorget, för att via Gamla torg marschera genom centrala staden med destination Stadsparken. Slagord som "krossa rasismen" ekar mellan husväggarna. Med i tåget finns Lennart Höckert, ledamot i styrelsen för Trelleborg Norra S-förening.

– Jag har alltid demonstrerat på första maj, kanske med undantag från något år då jag bröt benet. Det känns både viktigt och roligt att vara här. I år är vi fler deltagare än förra året, säger han.

Annars har generellt sett demonstrationstågen blivit allt glesare på första maj. Men Lennart Höckert menar att dagen fyller en viktig funktion. Trots att de stora demonstrationernas tider är förbi.

– Så är det kanske, i alla fall just nu. Men för mig handlar det om solidaritet. Det finns människor världen över som riskerar sina liv för att gå ut och säga sin åsikt idag, säger han.

Det var också något som den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Persson tog upp i sitt tal i stadsparken.

– Vi är många här som burit banderoller mot apartheid i Sydafrika och militärjuntan i Chile. Och på dessa platser kunde inte förtrycket bestå. Jag vill också understryka att Kina är en diktatur och brutal polisstat där mänskliga rättigheter hålls nere, sa han.