Trelleborg

Renare hamn med supertraktor

Trelleborg Artikeln publicerades

Sveriges renaste terminaltraktor finns i Trelleborg. Maskinen, som är rustad med en AdBlue-katalysator, är en del i hamnens miljöarbete. – Den är den enda av sitt slag i Sverige, säger Vice VD:n på Trelleborgs Hamn AB Anders Madsen.

Röd och svart på utsidan – men grön på insidan. I går var första arbetsdagen för Sveriges mest miljövänliga terminaltraktor.

– Just nu har vi 15 traktorer som lossar och lastar 150 000 trailers per år, säger Anders Madsen.

Den 16:e traktorn är inte som andra. Rustad med den senaste tekniken på både motor och partikelfilter ska supertraktorn förbättra miljön i Trelleborgs hamn.

– Faller provtiden väl ut är planen att vi ska byta ut alla våra terminaltraktorer inom två år.

Priset ligger på 1,5 miljoner kronor per maskin, vilket är betydligt dyrare en än "normal" terminaltraktor.

– ADBlue-katalysatorn minskar utsläppen av sotpartiklar med 95 procent. Vi rustar för framtiden, så det är värt pengarna.

Redan i år hoppas Anders Madsen kunna få in fyra maskiner av den nya modellen med avancerad rening.

Samtidigt fortsätter man att leta nya vägar för att minska utsläppen.

– Våra förare ska få en utbildning i varsam körning vilket betyder att man kör på ett mer effektivt sätt.

Andra delar i miljöarbetet är bland annat nya elkopplingar för fartygen och hantering av fartygens svartvatten så att de inte släpper ut avloppsvattnet till sjöss.

– Först och främst vill man ju lämna efter sig en värld som inte är förstörd. Vårt motto är också att synas och höras så lite som möjligt för Trelleborgarna som bor nära hamnen, säger Anders Madsen.

Bildtext:

Stor maskin med lite utsläpp. I går var det premiär för Sveriges renaste terminaltraktor i Trelleborgs hamn. "Det är den enda av sitt slag i Sverige", säger Anders Madsen, vice VD på Trelleborgs Hamn AB.