Trelleborg

Rekordbesök av vardagsveteraner

Trelleborg Artikeln publicerades

Ladys hage fylldes nästan helt. I år var det rekordmånga som besökte Vardagens veteraner i Sörby och fick en stunds fordonsnostalgi.

– Det är roligt och än så länge alla får plats. Vi har ju inte större plats, sade en mycket nöjd Lars Winborg som är den som tillsammans med sin hustru bjuder in till träffen.

Traktorer, bilar, mopeder, motorcyklar och lastbilar fyllde hagen men i ena änden drog en grönmålad mackapär till sig extra stort intresse. Det var Mattias Pålsson från Fröjdenborg som premiärvisade sin farfars gamla tändkulemotor.

– Jag har haft den i sju år och ärvt den av farfar, säger Mattias Pålsson som har motorn mest för att det är roligt.

– Jag startar den då och då och putsar på den. Sedan är det roligt när man träffar likasinnande, säger han innan han får nya frågor och tips från de nyfikna besökarna.

Sven Andersson från Gislöv har ett helt liv bakom sig som lastbilsförare. Han tog över sin fars firma 1966. Då fanns det bland annat en Dodge från 1939 i åkeriet. Den har Sven bevarat väl.

– Det var en sådan som jag körde med första gången sen jag fick körkort, berättar Sven som också visade lite fotografier från sitt och faderns yrkesliv.

Ett visar hur en kranbil sätter en staty på plats framför museet i Trelleborg.

– Det var 1966. Mitt första jobb var att sätta dit statyn Pojke tyglande två hästar, säger han och visar nästa bild där konstnären själv, Axel Wallenberg, står intill.

Lennart Kristensson från Gärdslöv visade upp en liten Fiat 500.

– Det är många som har frågat om den är till salu, men jag är bara fodervärd, sade han.