Trelleborg

Problem i snöovädrets spår

Trelleborg ,
Flera bilar körde av vägen i det hala väglaget och den kraftiga blåsten på Söderslätt, däribland en skolbuss och flera lastbilar på väg 101.
Foto:

Inställda tåg, strömavbrott och en skolbuss i diket. Ovädret ställde till en hel del problem på Söderslätt under onsdagen.

Artikeln publicerades 11 januari 2017.

Som väl är rapporterades inga trafikolyckor med personskador. Det mest dramatiska var att en skolbuss kanade av körbanan på väg 101 i höjd med Gärdslöv på eftermiddagen. Inga elever fanns på bussen när olyckan skedde och chauffören klarade sig utan fysiska skador.

– Han mår efter omständigheterna väl, men är förstås omskakad, sa Calle Karlsson, administrativ chef på bildningsförvaltningen.

Det var kombinationen hård vind och halt väglag som orsakade avåkningen. Bussen fick bärgas från platsen och ersättningsbussar sattes in. Det orsakade en del förseningar i turschemat och en del barn fick vänta ett tag på att bli hämtade, det gällde i första hand elever på Klagstorps skola och Väståkraskolan.

Även kollektivtrafiken drabbades av störningar. Ett signalfel gjorde att all pågatågstrafik till och från Trelleborg ställdes in från strax efter lunch till klockan 17 då tågen kunde börja rulla igen.

Det besvärliga vädret gjorde också att många av Eons kunder blev utan ström. Värst var det kring 16.30-tiden då 548 hushåll i ett område från Smygehamn till Simremarken och norrut mot Klagstorp och Södra Åby som saknade ström. Antalet motsvarade 80 procent av alla strömavbrott i Skåne vid den tiden. Anledningen till att det området drabbades av elavbrott trodde Anders Klemmedsen, regionchef på Eon syd, berodde på att det kommit mer blötsnö i det området än i övriga Skåne.

– Blötsnö i kombination med blåst gör att träd och grenar lätt lägger sig över ledningarna, sa Anders Klemmedsen.

Strax innan klockan 20 hade samtliga abonnenter fått tillbaka strömmen.

Tidigare på dagen var det främst hushåll kring Alstad, Anderslöv och Källstorp som hade strömavbrott. I Vellinge kommun drabbades 800 hushåll av ett kortare avbrott, framför allt i och kring Västra Ingelstad. Men detta löstes snabbt och på kvällen var det endast något enstaka hushåll som inte fått tillbaka strömmen.

Även inne i centrala Trelleborg påverkade ovädret strömförsörjningen med ett par korta strömavbrott.

Även Sturups flygplats drabbades av strömavbrott under eftermiddagen. Avbrottet inträffade klockan 16 och höll på i en dryg timme. Det ledde till ett antal inställda avgångar, och vissa flighter på kvällen blev försenade.