Trelleborg

Privatklinik kan ta över i Smygehamn

Trelleborg Artikeln publicerades

Folktandvården flyttar kliniken i Smygehamn till Trelleborg. Men först lägger man ut den till försäljning. Redan har flera privatkliniker visat intresse.

På torsdagen beslutade Regionsstyrelsen i Skåne om flera ärenden som berör Trelleborg. Bland annat sammanslagningen av tandkliniker. I Skåne handlar det om totalt nio kliniker som flyttar. I Trelleborg berörs Smygehamns klinik.

– Ingen av personalen sägs upp. Alla kommer att erbjudas jobb i Trelleborg istället, säger Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen.

Så kallade mobila enheter kommer dock att besöka elever i Smygeområdet för att göra lättare undersökningar. I framtiden är det också möjligt att dessa mobila enheter kommer att kunna göra mer än så.

Det är meningen att tandklinken flyttar in till Trelleborg från och med årsskiftet. Men under hösten ska de nio enheterna läggas ut till försäljning.

– Vi har redan intressenter som tittar på alla nio kliniker på en gång, säger Catharina Blixen-Finecke.

Om en försäljning är möjlig kan alltså kliniken i Smygehamn fortsätta att bedriva verksamhet, men i privat regi.

Socialdemokraterna, sverigedemokraterna och vänstern reserverade sig mot beslutet.

På styrelsemötet beslutades också att avsätta 50 miljoner kronor för det nya lasarettsköket i Trelleborg, att köpa mark för 6,7 miljoner kronor till ett planerat Rättpsykiatriska centrum samt att ansvaret för den palliativa vården flyttas till primärvården. Sverigedemokraterna reserverade sig mot samtliga beslut.