Trelleborg

Polismans koppling med Bandidos utreds

Trelleborg Artikeln publicerades

Den Trelleborgspolis som var medlem i MC-gänget Veterans var även vice president i en annan klubb ett år tidigare. Då försökte polisens chefsjurist väcka åtal men saknade bevisning. Nu inleds en ny internutredning.

TRELLEBORG. – Det fanns inte tillräcklig tyngd då att få polismannen avskedad, säger Mårten Unbeck, chefsjurist på Skånepolisen.

Det var i början av förra sommaren som polisledningen i Skåne uppmärksammade att en av deras poliser var vice president i MC-gänget Sea Eagle MC. På gängets hemsida fann polisen bilder av polismannen och länkar till kända kriminella MC-gäng. Samma polis utreds nu efter att TA avslöjat hans inblandning i MC-gänget Veterans MC och deras kontakter med Bandidos.

– Förra gången det uppdagades att han var medlem i ett gäng försökte jag få till en rättslig prövning, men då menade åklagaren att ärendet inte hade tillräcklig tyngd för att få polismannen avskedad, säger polisen i Skånes chefsjurist Mårten Unbeck.

Och nu visar det sig att han är inblandad i ännu ett MC-gäng. Hur kommer det sig att polismannen har fått jobba kvar?

– Det krävs ganska mycket för att en polis ska förlora jobbet. Men givetvis är det mycket allvarligt om vi skulle ha en polisman som har umgåtts med Bandidos. Vi behöver dock mer information om fallet innan vi uttalar oss.

– Vi kommer att inleda en ny internutredning som får avgöra om ärendet ska behandlas av ansvarsnämnden. Sedan får de avgöra om polismannen får behålla jobbet eller inte, säger Mårten Unbeck.

Och om nämnden dömer till hans fördel?

– Ja, det finns ju andra åtgärder än avsked. Man kan exempelvis omplacera honom och ta ifrån honom vissa befogenheter och behörighet till information.

Kan det innebära en säkerhetsrisk att ha honom anställd inom polisen?

– Det vet vi inte i nuläget. Vi får se vad utredningen säger innan vi uttalar oss i den frågan. Och i vilket fall måste vi ta hänsyn till lagen om anställningsskydd precis som alla arbetsgivare.

Polismannen är i dag kommenderad till inre tjänst vilket grundar sig i en internutredning gällande ett antal anmälningar från privatpersoner i Trelleborgsområdet. Om ett par veckor, då områdeschefen är tillbaka i tjänst, tas beslutet om polismannen ska återgå till sin ordinarie tjänst.