Annons

Polisen varnar: Organiserade ligor lurar äldre på miljoner

De riktar in sig på äldre och har kommit över miljontals kronor. Nu går polisen ut och varnar för bedragarna som slår till över telefon. ”Det verkar ha blivit ett vinnande koncept för busarna”, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 7 december 2018
Mats Rindborn Grahl varnar för ligorna som slår till mot äldre – och kommer över bankuppgifter.
Mats Rindborn Grahl varnar för ligorna som slår till mot äldre – och kommer över bankuppgifter.Foto: Tomas Nyberg och TT

TA skrev på fredagsförmiddagen om ett par i Höllviken som blivit lurade på över 300 000 kronor sedan de lämnat ut koden till sin bankdosa till en person som ringde upp.

Och på liknande sätt har väldigt många andra runt om i Sverige också blivit lurade det senaste året. Någon ringer upp och får på olika sätt den drabbade att lämna ut koder till bankdosan eller andra bankuppgifter.

Annons

Polisen tror att det är organiserade ligor som ligger bakom. 4 000 anmälningar har kommit in på ett år och äldre personer är särskilt utsatta, 70 procent av de drabbade är över 70 år.

Bara under augusti månad försvann 37 miljoner kronor. Och antalet brott verkar fortsätta med oförminskad kraft.

– Det har blivit ett vinnande koncept hos busarna. Så det lär fortsätta, säger Mats Rindborn Grahl.

Nu satsar polisen på en informationskampanj, både nationellt och regionalt, för att varna äldre personer för bedragarna. Man försöker informera på så många platser som möjligt där man tror äldre rör sig. Exempelvis kommunens hemsida, boenden, PRO och olika vårdinrättningar.

– Vi är även i kontakt med brottsofferjouren, kyrkor, moskéer och så vidare, säger Rindborn Grahl.

Han har några tips för att undvika att drabbas.

– Den generella regeln är att aldrig, aldrig lämna ut några bankuppgifter över telefon.

Att någon har personlig information om dig är ingen garanti – sådant går att hitta på nätet. Om man är osäker menar han att det alltid är bättre att be om att få ringa upp.

– Enklast är att ringa via till exempel bankens huvudväxel och be att få bli kopplad.

Om man trots allt drabbas av bedragarna är det viktigt att alltid polisanmäla och att omgående kontakta sin bank.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons