Trelleborg

Polisen körde bort husvagnar på illegal camping

Smygehuk
Så här såg det ut i somras vid parkeringen vid Köpmansmagasinet.
Foto:

I lördags åkte polisen till parkeringen vid Köpmansmagasinet. 17 fordon, varav sju husvagnar, hade ställts upp på platsen trots att man inte får parkera där mer än 24 timmar.

Artikeln publicerades 18 september 2017.

I somras var det många boende i Smygehamn som upprördes över att det förekom camping vid parkeringen vid Köpmansmagasinet, trots att det inte längre är en ställplats för husbilar och husvagnar.

Polisen ska i slutet av förra veckan ha fått tips om att flera personer har campat på platsen på nytt. I lördags åkte polisen till parkeringen och då fanns flera fordon och personer där.

– När vi åkte dit fanns där 17 fordon, varav sju husvagnar. Det handlade i övrigt om personbilar och lätta lastbilar, berättar Anders Oxelbrand, särskild förundersökningsledare vid polisen i Trelleborg.

Samtliga personer som var på platsen är nu misstänkta för egenmäktigt förfarande, eftersom de befunnit sig på platsen längre än 24 timmar.

En 37-årig man, som är brittisk medborgare, greps också för miljöbrott då han använt en tvättmaskin och en torktumlare på platsen.

– Han frigavs senare men är fortsatt misstänkt för miljöbrott. Han ska ha låtit kemikalier rinna rätt ut i naturen, säger Anders Oxelbrand.

Enligt uppgifter till TA ska samtliga personer ha lämnat platsen i lördags kväll.

Parkeringen vid Köpmansmagasinet har i flera år använts som ställplats för husvagnar och husbilar. Men i år avslog länsstyrelsen dispensansökan från Trelleborgs kommun gällande strandskyddet och det är sedan i våras förbjudet att använda platsen för camping.

När förbudet överträds är det en fråga för Kronofogden.

– I och med att det är privat mark får markägaren vända sig till Kronofogden för att få de personer som är på platsen avhysta. Sedan kan de i sin tur begära polisiär hjälp. Vi kan bara åka dit och informera om att man inte får slå läger på platsen och rapportera dem för brott, vilket vi gjorde i lördags, förklarar Anders Oxelbrand.