Trelleborg

Planer på vindkraft inte nedlagda

Trelleborg Artikeln publicerades

Bo Henriksson är inte beredd att ge upp planerna på två vindkraftverk mellan Södra Åby och Vallby. Innan han gör det vill han förvissa sig om att motståndet är tillräckligt starkt.

I torsdags hölls ett möte i församlingshemmet i Anderslöv till vilket Bo Henriksson hade kallat fastighetsägare i närheten av de planerade vindkraftverken. Vid mötet var flera åhörare högljutt negativa till planerna och Bo Henriksson sa då: "Jag bor ju själv i bygden och om motståndet är så stort så kan det inte vara riktigt att sätta upp dem".

Många på mötet tolkade uttalandet som att projektet är avblåst och gick hem med förvissningen om att det inte blir några vindkraftverk. Men det menar Bo Henriksson är en feltolkning.

– Vad jag menade var att ifall motståndet är stort så funderar jag på att lägga ner det. Men vi vet inte hur stort motståndet egentligen är. På mötet tyckte jag det rörde sig om max tio personer som var emot, säger han.

Bo Henriksson vill att processen ska ha sin gång och att de som är berörda ska skicka in yttranden över bygglovsansökan till stadsbyggnadskontoret. Först då vet man vad grannarna verkligen tycker, menar han.

Beskedet att projektet fortfarande lever har Bo Henriksson meddelat en del grannar, som nu startat en grupp som ska arbeta mot planerna. Redan i söndags hade gruppen sitt första möte.

– Vi anade ugglor i mossen redan efter mötet och trodde väl inte riktigt att han skulle lägga ner projektet, säger Gene Borgshammar, en av dem som bildat motståndsgruppen.

Gene Borgshammar menar att det var ett 15-tal hushåll representerade på mötet och att fler har hört av sig efter det. Nu finns det cirka 25 hushåll på deras mejllista.

– Jag tycker att det är ett starkt motstånd och vi ska fortsätta kämpa. Man kan inte bara köra över folk, säger Gene Borgshammar.

De boende som anses berörda av planerna måste yttra sig om bygglovsansökan senast den 22 juni. Ett par i närheten har ansökt om förlängning av remisstiden till tidigast den 1 september.