Trelleborg

Planer på ny station är klara

Trelleborg Artikeln publicerades

Ett resecentrum som knyter samman bussar, tåg och färjor. De första planerna för hur centralstationen ska se ut när pågatågstrafiken rullar igång är klara. I höst ska trelleborgarna få vädra sina åsikter om projektet.

Enligt Trafikverkets planering ska de första pågatågen stanna på centralstationen i Trelleborg i slutet av 2015. Men redan under hösten 2012 kommer planerna att ställas ut för samråd, för att sedan godkännas under 2013.

– Det blir troligtvis någon gång under oktober, säger stadsbyggnadschef Claus Pedersen.

Centralstationen ska knyta samman buss, tåg och färjetrafik. Men byggnaden blir också ett nav för fotgängare, cyklister, taxibilar och personbilar. Därför kommer hastighetsbegränsningen på järnväg att sänkas till 40 kilometer i timmen. Dessutom höjs korsningen vid Kontinentgatan upp.

– Man måste kunna korsa vägen på ett bra sätt. Men höjningen blir försiktigt och trafikljusen blir kvar, säger Claus Pedersen.

Stationsbyggnaden kommer också att rymma cafeteria, vänthall och kiosk på bottenvåningen. Övervåningen viks för kontor.

– Så det handlar också om en centrumfunktion och inte bara en trafikfunktion, säger Bertil Ohlsson (MP), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

I anslutning till stationen planernas även för parkeringar för cyklar och bilar.

– Cykelparkeringarna ska ligga nära entréerna. Bilparkeringar blir lite längre bort. Då är vi utanför just denna detaljplanen, säger Claus Pedersen.

Bygge av den nya stationen innebär att busstrafiken från och med december 2015 inte kommer att stanna vid Trelleborg övre. Vad som ska ske med den gamla busstationen är inte klart.

– Det ska vi diskutera inom rådhusets väggar. Men man kan inte komma ifrån att det är en plats med ett väldigt centralt läge, säger Claus Pedersen.

Centralstationen invigdes 1897. Tågtrafiken rullade fram till och med 1971. Sedan dess har huset bland annat varit järnvägsmuseum och kontor.

Härkan du se hur planerna ser ut.