Trelleborg

Parabolantenner förbjuds på fasaden

Trelleborg Artikeln publicerades

De är farliga och fula, anser Trelleborgshem som nu ska ta tag i frågan parabolantenner. Men för invandrare som vill titta på tv från hemlandet är de nödvändiga.

Från och med nästa år är det förbjudet för Trelleborgshems hyresgäster att sätta upp parabolantenner på husfasader.

- Vi kommer inte förbjuda dem helt och hållet. Det går bra att ha dem till exempel på balkongen. Men inte på fasaden, säger Trelleborgshems vd Kent Jönsson.

Förbudet har diskuterats under många år hos Trelleborgshem. Men först nu har man kommit till skott.

Redan i höst kommer de börja jobba för att få ner de parabolantenn som sitter uppe.

Men hur ska de göra som inte har balkong?

- Det är tråkigt. Men säkerheten måste komma före. Om någon får en antenn i huvudet är det vi som hyresvärd som är ansvarig, säger han.

Har ni prövat att informera era hyresgäster om hur de ska göra för att sätta upp antennerna på ett säkert sätt?

- Nej, det har vi inte gjort. Men säkerheten är inte den enda anledningen till den nya regeln. Det kan vara farligt för fasaden att sätta upp antenner på den. Det gör att det lättare kommer in fukt. Och dessutom är det knappast estetiskt.

I Fagerängen i Trelleborg har Trelleborgshem många hyresgäster. Där är de stora parabolantennerna en del av stadsbilden. På varje husfasad sitter minst en antenn, oftast fler. Många sitter cirka tre meter ovanför marken och skulle kunna göra någon illa om de trillade ner. Men eftersom det är rabatter runt om nästan alla hus är risken liten att personer går under dem. I ett hus mitt i Fagerängen bor familjen Ghazi-Abdalrazak som kommer från Syrien. Bredvid deras inglasade balkong sitter en stor parabolantenn fast i fasaden.

Med hjälp av den får familjen in arabiska kanaler, vilka kabelnätet inte tar in.

- Det är för min sons skull som vi köpte den. Mohammed är tre år och pratar ingen arabiska alls. Bara svenska. Detta är vi bekymrade över. Vi vill ju att han ska prata arabiska också. Så vi hoppas att arabisk tv ska få honom mer intresserad, säger Shadi Ghazi. Mohammed kommer ut på balkongen och blir nyfiken när han hör sin pappa prata om tv.

- Nalle Puh, Åsna, Ior, Nasse, rabblar han glatt.

- Han gillar svensk tv, säger Shadi Ghazi och skrattar.

När familjen köpte antennen började de med att sätta upp den inne i balkongen. Men det gav en mängd problem.

- När vi hade fönsterna stängda fick vi inte in signalen. Och när vi öppnade dem regnade det in vilket fick allt på balkongen att börja mögla, berättar Shadi Ghazi.

Den nya regeln som förbjuder parabolantenner på fasaden ställer han sig frågande inför.

- Vad ska vi göra då? Detta är ju enda sättet att få in arabisk tv. För mig själv spelar det ingen roll. Jag jobbar så mycket ändå och hinner inte se på tv. Men jag vill att min son ska kunna titta. Det är samma problem överallt här på Fagerängen. Vill man ha arabisk eller afrikansk tv krävs det en parabolantenn, säger han.Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@trelleborgsallehanda.se