Trelleborg

Palmer fraktas till Trelleborg

Trelleborg Artikeln publicerades

Snart importeras fler palmer till Trelleborg. Det berättar Alf Näslund, idéspruta och engagerad i kommittén för Palmfestivalen.

Trelleborg förknippas med palmer. I rondeller, längs Strandgatan, på företagsloggor och i andra sammanhang syns de exotiska växterna.

– Behovet finns av fler palmer. Det ska köpas in ett tiotal nya växter. Inköpsresan sker i höst, någon gång efter Palmfestivalen, säger Alf Näslund, som till vardags är uppfinnare och initiativtagarna till att de allra första palmerna togs till Trelleborg.

Det var 1984 som Alf Näslund, medlem i marknadskommittén, som reste söderut tillsammans med dåvarande stadsträdgårdsmästaren Peder Hagested.

I närheten av Alicante, i Elcedalen, skaffade de tre olika sorters palmer, solfjäderspalm, dadelpalm och väderkvarnspalm, som senare planterades vid Strandgatan.

– Utbudet av palmer behöver hela tiden bättras på. Palmen är ett begrepp och för många synonymt med Trelleborg, vilket avspeglas i alltifrån frågeprogram i tv till någon av Jan Troells filmer, fortsätter Alf Näslund.

Resan söderut i höst, då nya palmer ska hämtas hem, blir i Palmfestivalskommitténs regi. Då kommer även någon från parkförvaltningen att följa med för att göra urvalet av träden.

Berättelserna om hur idén att plantera palmer i Trelleborg föddes är förstås många.

Men Alf Näslund, som var med i själva ögonblicket då de första tankarna på palmer diskuterades, kan intyga att det till att börja med var ett vildsint förslag.

– Det var något som jag kastade ur mig på ett möte med den övriga marknadskommittén. "Vi är den sydligaste staden i Sverige. Låt oss ta hit palmer, resonerade jag".

I dag finns ungefär ett 40-tal palmer i Trelleborg, långa och korta och av varierande art.

Ja, många tycker att Trelleborg är Sveriges svar på Las Palmas.

Palmstaden.

Johan Persson