Trelleborg

Paddleboardaren: ”Ska inte få lov att ta så lång tid”

Skanör Artikeln publicerades
Genrebild.
Foto: Michael Probst
Genrebild.

En av de paddleboardare som drogs ut av strömmarna vid Svanrevet utanför Skanör igår har nu kontaktat Trelleborgs Allehanda för att berätta sin version av händelsen.

Fem kollegor var vid 12.15 på tisdagen ute på hyrda paddleboards. Vid 12.45 började de paddla tillbaka, när två av dem upptäckte att de fastnat i en ström.

– En av de som hade lyckats ta sig in vände då för att hjälpa oss, och fastnade också i strömmen, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Snabbt driver de tre längre ut. Mannen som vände om försöker ta sig in till stranden för att tillkalla hjälp, men strömmen är stark och det går tungt.

– Jag upptäcker att jag drivit längre från min kollega, och börjar också att försöka ta mig in till stranden för att tillkalla hjälp.

När hon lyckas ta sig in till stranden har hon drivit till nakenbadet. Där möts hon av nakenbadare som berättar att de ringt 112 flera gånger sedan 13.30.

– Vi har sedan fått veta att räddningspersonalen som kom från Skanör fick larmet 14.10. Det ska inte få lov att ta så lång tid, säger kvinnan.

När hon står på stranden med nakenbadarna som ringer räddningstjänst så inser de att de inte längre kan se kollegan.

– Vi kunde se brädan, men inte henne. Då hade hon trillat i vattnet och kämpade för livet.

När räddningstjänstens båt kommer fram till henne är hon alldeles orkeslös, och enligt kvinnan ska tre personer fått hoppa i för att undsätta henne.

– När räddningspersonalen och ambulanspersonalen väl var på plats så var de väldigt proffsiga, lugna och trygga. Men det tog alldeles för lång tid, säger kvinnan.

Räddningstjänsten gav sig ut så fort de fick larmet från SOS Alarm, alltså 112, strax efter klockan 14.

– Vi blir inte beordrade ut förrän vi får larmet från SOS. De är alltid ansvariga för att göra en bedömning om larmet är akut, säger Kent Naterman, chef för räddningstjänsten Trelleborg.

Han berättar också att det tidigare hänt att man åkt på larm från SOS som visat sig inte vara något. Vid gårdagens händelse var det också många olika personer som slog larm, vilket kan försvåra arbetet.

– Det kan lätt bli problem när det finns många olika uppgifter, säger Kent Naterman.