Trelleborg

Räddningstjänsten: På väg mot skogsbränderna

Trelleborg Artikeln publicerades
Gruppen från Söderslätt. Från vänster: Martin Andersson, Frankie Nilsson, Thomas Fernemar, Andreas Kellerman och Tom Rundquist.
Foto: Sebastian Mårtensson
Gruppen från Söderslätt. Från vänster: Martin Andersson, Frankie Nilsson, Thomas Fernemar, Andreas Kellerman och Tom Rundquist.

På torsdagsmorgonen satte sig fem brandmän från Trelleborg, Skurup och Anderslöv på en buss på väg mot det brandhärjade Ljusdal i Gävleborgs län.

Runt om i Sverige brinner det i flera skogsområden, och räddningstjänst från hela landet rycker in för att hjälpa till med släckningsarbetet. Även så en grupp från Söderslätt.

– Jag fick prata lite med familjen och frun, men för mig var det självklart att åka, säger Thomas Fernemar från räddningstjänsten Trelleborg, som är befäl för gruppen.

Förutom honom åkte även Martin Andersson och Frankie Nilsson från Anderslöv, och Andreas Kellerman och Tom Rundquist från Skurup.

Ingen av brandmännen som åker från Söderslätt nu var med under släckningsarbetet med skogsbränderna förra sommaren.

– Jag har jobbat på en skogsbrand tidigare, för ett par år sedan. Det är mycket jobb, man arbetar i princip all vaken tid, säger Thomas Fernemar.

När bussen lämnade Trelleborg visste de inte mycket om vad som väntade, mer än att de var på väg mot Ljusdal. Och det fick de veta när de kom till brandstationen på torsdagsmorgonen.

– Det jag fick veta igår var att vi skulle till Gästrikland, det är ganska vagt, säger Thomas Fernemar.

När de kommer upp kommer det hållas ett ledningsmöte, varpå brandmännen kan börja jobba.

– Det brukar fungera så att var grupp får en sektor att ansvara för, men att räddningstjänsten från den kommun vi är i har huvudansvar, säger Thomas Fernemar.