Trelleborg

På jakt efter sällsynt blomsterprakt

Trelleborg Artikeln publicerades

Den är sällsynt och har minskat i antal i södra Sverige. Men i Trelleborg finns det fortfarande ett ganska stort bestånd av Dianthus superbus som kommunens floraväktare har full koll på.

Bilarna parkerar vid kustvägen strax intill golfbanan väster om Trelleborg. De sex deltagarna i Naturskyddsföreningens jakt på praktnejlikor behöver inte leta länge. Floraväktaren Majwi Rosquist vet precis var den sällsynta blomman står.

- Här är inte lika många som i fjor för då var här helt lila, säger Majwi Rosquist när hon står på ängen mellan golfbanan och kustvägen.

Som floraväktare håller Majwi Rosquist även koll på de exemplar av pipstäkra, krypfloka och källträne som finns i kommunen. Men idag är siktet inställt på praktnejlika. Sällskapets blickar är riktade ner i backen i sökandet efter olika blommor. Ganska omgående dyker det upp praktnejlika med vita, rosa, mörkt rosa eller lila blommor.

Förra årets inventering landade på 20 000 praktnejlikor ute vid golfbanan. Det var ovanligt många enligt Majwi Rosquist som tror att inventeringen i år kommer att landa på mer normala 10 000.

Den fridlysta praktnejlikan finns i Skåne, i södra Halland och längst upp i norra Sverige. Beståndet ute vid golfbanan är bland de största.

- Det sköts jättefint här ute. På golfklubben är man rädd om detta, säger Majwi Rosquist.