Trelleborg

Oväntat fågelbesök i Västra Tommarp

Trelleborg Artikeln publicerades

En stor mängd vita storkar landade inför förvånade ögon plötsligt på en åker utanför Västra Tommarp.

Alf Arvidsson i Västra Tommarp kunde knappt tro sina ögon när han klockan 16.45 på torsdagseftermiddagen tittade ut från fönstret på ovanvåningen på hans gård. Han skyndade sig att plocka fram en videokamera för att föreviga det speciella ögonblicket. På fältet utanför gick det inte mindre än 30 storkar.

– Jag räknade varenda en. Det är 45 år sedan jag såg så här mycket storkar. För fem år sedan landade en stork på taket. Det här var en riktig upplevelse som jag kommer att minnas så länge jag lever, säger Alf Arvidsson.

Men det finns en naturlig förklaring till den stora mängden storkar som landat på Alf Arvidssons ägor. Den 27 juli släpptes nämligen 62 unga storkar ut från Storkprojektet vid Hemmestorps mölla utanför Veberöd. Dessutom har ett 30-tal storkungar fötts i år av viltlevande storkar.

– Det är förmodligen ungfåglar han sett. De hänger gärna ihop i gäng. Just nu har vi faktiskt 120 unga storkar och 60 äldre på vingar i Skåne, säger Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Han berättar att förhoppningen med storkprojektet är att de skånska storkarna ska flytta söderut mot Afrika i augusti-september för att sedan återkomma till våren igen.

– Det finns två rutter för storkarna att ta. En österut över Polen, ner över Turkiet, Palestina, Sinai och Nildeltat, hela vägen ner till Sydafrika. Eller västerut över västra Tyskland Frankrike, Spanien, Gibraltar och ner till Västafrika.