Annons

Otrygga invånare ska få telefonstöd

Trelleborgare som känner sig otrygga ska få telefonsällskap på väg hem. Under fredagen inleds en testperiod där trygghetsvärdarna alltid ska finnas ett samtal bort.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2019
Om invånarna känner sig otrygga på väg hem på sena kvällar kan de att ringa trygghetsvärdarna. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix NORGE / SCANPIX
Om invånarna känner sig otrygga på väg hem på sena kvällar kan de att ringa trygghetsvärdarna. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix NORGE / SCANPIXFoto: Gorm, Kallestad

Från och med fredagen den första februari uppmanas Trelleborgs invånare att ringa kommunens trygghetsvärdar, om man rör sig ute på kvällen och känner sig otrygg.

– Om man till exempel jobbar sent på kvällen och känner sig otrygg när man går från sin arbetsplats till bilen, kan det vara skönt att ha någon att prata med. Men det finns många människor som inte har någon att ringa, då kan trygghetsvärdarna vara den personen, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.

Annons

Satsningen heter Nattknappen och tanken är att kommunens trygghetsvärdar ska ha särskild beredskap vid telefonen mellan klockan 21 och 02, alla dagar i veckan.

– De arbetar redan nu till klockan 02, men efter klockan 21 är det inte mycket folk ute längre. Så då kan de lika gärna svara i telefon när de kör runt i sina bilar, de har headset, säger Malin Ekblad.

Hon berättar att trygghetsvärdarna alltid jobbar i team om två eller tre, och det har redan innan gått att nå de som är i tjänst fram till klockan 02 via telefon.

– De är väldigt uppskattade av invånarna och många både ringer och sms:ar, så deras telefonnummer är redan kända. Men jag vill göra dem mer kända för jag tror inte att vi har nått ut till alla.

När kommunen gick ut och berättade om Nattknappen på Facebook uttryckte flera invånare att telefonlinjerna borde vara öppna senare än till klockan 02 på helgen, eftersom många kan vara på väg hem efter det.

– Jag har sett att det har kommit reaktioner på det. Men trygghetsvärdarna slutar då, och det är inte aktuellt med en schemaförändring i nuläget, säger Malin Ekblad.

Hon förklarar att det beror på att trygghetsvärdarna behövs i tjänst under andra tider, då de flesta ungdomar rör sig ute. Det är bland annat på eftermiddagen på biblioteket, eller vid 18-tiden på stan.

– Det här blir en testperiod, sen vi får utvärdera. Skulle det komma väldigt många samtal vid 02-tiden får vi se hur vi ska täcka det, säger Malin Ekblad.

Lisa Horn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons