Trelleborg

Otäckt fynd på stranden

Simremarken Artikeln publicerades
Den döda tumlaren har sannolikt legat i vattnet ett tag innan den spolats upp på land vid Simremarken.
Foto: Britt-Marie Simonovski
Den döda tumlaren har sannolikt legat i vattnet ett tag innan den spolats upp på land vid Simremarken.

Britt-Marie Simonovski gjorde på fredagen ett otäckt fynd på stranden vid Simremarken. Ett dött djur hade spolats upp vid strandkanten och antagit ett skräckinjagande utseende.

Britt-Marie Simonovski reagerade när hon såg det döda djuret vid strandkanten. Hon har aldrig tidigare sett något liknande.

– Jag tänkte på någon slags späckhuggare, delfin eller val. Den var närmare en meter lång, säger Britt-Marie Simonovski.

Enligt Jan-Åke Hillarp, tillsyningsman på Måkläppen, som har tittat på bilden rör det sig om en tumlare, en av de minsta sorternas val.

Just tumlare anses akut hotade och populationen i Östersjön antas bara uppgå till omkring 500 individer. Tidigare i sommar har det enligt Jan-Åke Hillarp rapporterats om ytterligare två döda tumlare som flutit iland längs Vellinge kommuns kust.

– Området söder och sydväst om Falsterbo anses vara ett reproduktionsområde för tumlare. Mellan Falsterbo och Ystad har några riktigt små tumlare - troligen nyfödda eller kastade - påträffats under åren, skriver Jan-Åke Hillarp i ett mejl till Trelleborgs Allehanda.

Förra veckan hörde en annan läsare av sig till Trelleborgs Allehanda och berättade att hon sett något som liknade en död delfin en liten bit ut i vattnet vid Östra Stranden i höjd med hundbadplatsen. Även det rörde sig sannolikt om en tumlare och eventuellt den som nu spolats upp vid Simremarken.

Naturhistoriska Riksmuseet bedriver forskning om tumlare och de uppmanar den som hittar en död tumlare att rapportera detta. De vill då ha uppgift om var, när och storlek på tumlaren.