Trelleborg

Öppnat för läsning i rättspsykiatrin

Trelleborg
Specialpedagogen Stefan Emanuelsson ser många möjligheter med bibliotekslokalen. Bibliotekarien Karin Hermansson har fått minst ett mejl i veckan med beställningar på böcker redan före invigningen.
Foto:
Bibliotekarien Elisabeth Sassersson fick sin tjänst förlängd för att kunna bli klar innan hon går i pension.
Foto:

På onsdagen invigdes biblioteket på Rättspsykiatriskt centrum. Det är öppet för såväl personal som patienter på anläggningen.

– Det är så härligt så det är inte sant. För mig är det lite av en revansch att få bygga upp ett bibliotek igen, säger bibliotekarien Elisabeth Sassersson.

I nästan 40 år har hon arbetat med biblioteksservice på sjukhuset i Trelleborg. Till slut tvingades hon montera ner sjukhusbiblioteket på grund av besparingskrav.

I fjor fick hon i stället uppdraget att bygga upp biblioteket på RPC, Rättspsykiatriskt centrum, i samarbete med Trelleborgs bibliotek.

På onsdagen var det äntligen invigning.

– Jag har saknat studenterna. De är viktiga för sjukhusets framtid. Nu får jag träffa dem igen, säger Elisabeth Sassersson.

Biblioteket på RPC är avsett både för patienter, personal, forskare och studenter. Elisabeth Sassersson kommer att ansvara för den medicinska delen medan Karin Hermansson från Trelleborgs bibliotek sköter den allmänna delen.

– Redan under uppbyggnaden fick vi förfrågningar från patienter, så vi har redan börjat låna ut böcker, säger Karin Hermansson.

Biblioteket rymmer allt från vetenskapliga tidskrifter till lättlästa böcker på flera olika språk. Det som inte redan finns i hyllorna går att beställa dit genom fjärrlån, och patienterna har samma rättigheter som alla andra.

– Vi köper ju inte in det värsta våldet. Det ska vara böcker som de vill, och tycker om, att läsa. Men vi har ingen censur eller något sådant, säger Elisabeth Sassersson.

Bibliotekarierna kommer att finnas på plats en dag i veckan, men även vid andra tider kan de intagna komma dit och läsa eller beställa material.

Stefan Emanuelsson, som är specialpedagog för patienterna på RPC, har haft högläsningsgrupper på biblioteket ända sedan i höstas. Patienterna får diskutera innehållet i böckerna och sätta sig in i hur karaktärerna agerar. På så sätt blir läsningen en integrerad del i deras behandling.

– För mig som lärare är det helt suveränt att ha det här biblioteket, säger Stefan Emanuelsson.

Vid behov kan biblioteket ommöbleras och skapa rum åt olika aktiviteter. Det har bland annat varit bingokvällar, och även bioaftnar är planerade.

– Det är en jättemysig lokal, säger Stefan Emanuelsson.