Trelleborg

Nytt tryck i gamla vyer

Trelleborg Artikeln publicerades

Grafik – lättare än man tror? Ja, om man råkar ha en liten tryckpress av mangeltyp. Samt en konstnär som lärare. Och det är ju precis vad Trelleborgs museum erbjuder, sju lördagar framöver.

Lennart Thöfner, konstnär från Limhamn och lärare på östra Grevie Folkhögskola, var med och smyckade Stadsutställningen på Trelleborgs museum häromåret. I den vevan lät han museifolket komma och hälsa på honom på KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad i Malmö. Det gav blodad tand. Och bläckfläckade fingrar.

– Grafik är ju jätteroligt, nästan beroendeframkallande, säger Liselott Hylén på Trelleborgs museum.

– Men det är svårt också. Man blir plötsligt väldigt imponerad av de konstnärer som kan det här bra.

Tanken föddes att inreda en liten grafikverkstad på museet, främst för skolelever som besökt stadsutställningen och kanske inspirerats att skapa något själva. Men nu under oktober och halva november finns också chansen för en konstintresserad allmänhet att prova på, till självkostnadspris och under Lennart Thöfners överinseende.

– Det är en teknik som hela tiden föder nya idéer om hur man ska jobba med det grafiska, tycker Lennart. Man kan rista på olika sätt, skapa ytor, göra relief och jobba med djupet i bilden.

Han har för ändamålet släpat med sin lilla tryckpress, en svart handvevad maskin som ser ut att vara minst 100 år gammal och bär den stolta plåten "Aktiebolaget praktiska nyheter, Stockholm."

Fast egentligen var grafiktekniken inget nytt för 100 år sedan. Bruket att rista med vassa instrument i kopparplåtar, fylla i fårorna med bläck och sedan pressa plåten mot fuktat papper, den är konstnärernas äldsta djuptrycksmetod och användes redan på 1400-talet.

Som lånad inspiration finns bilder av gamla vackra stadsmiljöer från Trelleborg: Karlmarkska huset som revs när köpcentret Valen byggdes, gamla Apotekshuset vid Algatan, Gamla torg med fontändammen "prästens badkar" ännu i bruk. Och vill man inte rista direkt i koppar – ett material som Lennart Thöfner själv föredrar eftersom det är så "mjukt och härligt" - kan man jobba i genomskinlig plast och därmed kalkera stadsvyerna. Hur snyggt som helst.

– Lite är det för att komma igång, säger Lennart Thöfner. Men man kan givetvis välja vilket motiv man vill.

– Det här fördjupar upplevelsen av stadsutställningen, tycker Liselott Hylén. Och kanske lär trelleborgarna känna sin stad lite bättre också, och lyfter blicken lite extra när de går förbi ett vackert hus.

Kan grafikverkstäderna göra något för intresset för grafik och konstnärlig verksamhet i stort? Lennart Thöfner hoppas det.

– När jag visar min grafik så är det alltid många som frågar om det, och är intresserade av hantverket. Det är något man inte vet så mycket om, men är nyfiken på.