Annons

Nytt liv för gammalt lasarettskök

Måltiderna ska vara en positiv upplevelse för patienterna på Trelleborgs lasarett. Det är målet med pilotprojektet som dessutom ska väcka det gamla lasarettsköket ur sin Törnrosasömn. Regionstyrelsen har beviljat fem miljoner kronor i projektpengar.
Trelleborg • Publicerad 12 september 2011
Verksamheten i sjukhusköket lades ner för lite mer än tio år sedan.
Verksamheten i sjukhusköket lades ner för lite mer än tio år sedan.Foto: Tomas Nyberg
Skånes livsmedelsakademi och Trelleborgs lasarett. Kombinationen ska ge en ny matupplevelse för patienterna och ge nytt liv åt det gamla sjukhusköket. Från vänster sjukhuschef Magnus Heiman, biträdande sjukhuschef Anders Strömquist, projektledare IngaLill Hall, projektansvarig Hans Knutsson och Yvonne Wallander ansvarig för miljö- och kostfrågor på lasarettet.
Skånes livsmedelsakademi och Trelleborgs lasarett. Kombinationen ska ge en ny matupplevelse för patienterna och ge nytt liv åt det gamla sjukhusköket. Från vänster sjukhuschef Magnus Heiman, biträdande sjukhuschef Anders Strömquist, projektledare IngaLill Hall, projektansvarig Hans Knutsson och Yvonne Wallander ansvarig för miljö- och kostfrågor på lasarettet.Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

I slutet av 1990-talet slutade man laga mat i lasarettsköket. Matsalen ovanpå köket användes ytterligare några år men de senaste åren har den röda tegelbyggnaden stått i princip orörd.

– Det är ju nedgånget så det som behöver göras är omfattande, säger sjukhuschef Magnus Heiman.

Annons

Tanken är att det gamla köket ska bli som en modern restaurang.

– Det finns en tydlig symbolik med matsal i anslutning till köket. Man ska synliggöra kopplingen mellan tillagning och själva måltiden, säger Hans Knutsson, projektansvarig på Skånes livsmedelsakademi som ska driva projektet som kallas "Måltidsglädje på sjukhus".

I köket ska all mat lagas från grunden, med så mycket lokalt producerade råvaror som möjligt. Dessutom kommer här att finnas ett eget litet bageri.

– Det kommer att ge många mervärden. Det kommer att sprida goda dofter och man kommer till exempel att kunna erbjuda små snittar på gott hembakat surdegsbröd, säger projektledare IngaLill Hall.

Idag kommer all mat till patienterna från företaget Medirest i Lund. Avtalet med dem går ut nästa sommar och då är tanken att det ombyggda köket ska vara i full gång.

– Det ska vara ett tight och slimmat storkök men ändå ge en hel del olika valmöjligheter, säger IngaLill Hall.

Men det är inte bara själva matlagningen som ska förändras. Patienterna kommer i större utsträckning att själva få välja när och vad de vill äta och var de vill sitta.

– Måltidsmiljön, hur jag intar min mat, är viktig. Det är en stor utmaning att göra det så bra som möjligt. Med ett eget kök kan man också vara mer flexibel. Mår man dåligt just när maten normalt serveras så kan man få den senare istället, säger IngaLill Hall.

Magnus Heiman menar att personalen ute på avdelningarna har en viktig roll.

– Inte så att vår personal är dålig idag men med lite mera tid och mer omsorg så ska man ta reda på vad Agda är sugen på och hur hon vill ha det. Vi ska utbilda personalen så att de får en insikt i vad de här bitarna handlar om. Det handlar helt enkelt om ett annat förhållningssätt.

Annons

Samtidigt får maten inte kosta så väldigt mycket mer än den gör idag.

– Om en måltid blir dubbelt så dyr som idag så kanske det inte är hållbart, säger Magnus Heiman.

Förhoppningen är att den nya närlagade maten ska ge minskat matsvinn och minskad användning av läkemedel.

De hittills beviljade fem miljoner kronorna ska täcka kostnader för att utveckla själva konceptet kring "Måltidsglädje på sjukhus". Kostnader för drift och för ombyggnaden av köket har ännu inte beslutats.

– De besluten förväntas tas efterhand. Det är min känsla och tro att detta kommer att rulla på, säger Magnus Heiman.

Han tror att hela konceptet kommer att få stor uppmärksamhet från bland annat andra sjukhus i landet. Blir det lyckat är det inte omöjligt att det sprids, att trenden att lägga ner mindre kök till förmån för matindustrier och långa transporter bryts.

– Det handlar om ett litet annorlunda tänk och nu slår pendeln över igen, säger Magnus Heiman.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons