Trelleborg

Nytt år guldtider för gymmen

Trelleborg
Petronella Johansson och pappa Kristian Hasilo håller inte på med nyårslöften, utan tränar jämt på L9 Fitness i Anderslöv. Men de har märkt av rusningen efter nyår.
Foto:
Efter nyår tyckte Fredrik Kamf att det var dags att ta upp träningen igen. Två-tre pass per vecka blir det i gymmet.
Foto:
Innan jul fick flera pass ställas in men nu är det full fart på gruppträningarna igen. Här leder Jenny Hansson ett corepass.
Foto:
”Mitt mål är att se till att folk fortsätter och inte hoppar av”, säger Therese Abrahamsson, ägare till L9 Fitness.
Foto:

När gymmen fylls med folk som vill uppfylla nyårslöften, eller bara komma igång med träningen igen efter jul- och nyårsdvalan, så gnuggar ägarna händerna.

Artikeln publicerades 11 januari 2017.

Ska man hårdra det så kan man säga att gymmen lever på nyårslöften.

– Ja, faktiskt. Det vi tjänar in de tre första månaderna ska vi leva på resten av året, säger Therese Abrahamsson, ägare till L9 Fitness i Anderslöv.

I träningslokalen vid Landsvägen är det full fart. Vid fönstren är det fullt på löpbanden och i gymmet är många maskiner upptagna. I en av motionslokalerna håller ett fullsatt corepass (träning för mage, bål och rygg) just på att avslutas. Ett gäng envisa motionärer sliter med att göra sit-ups. Som extra sport har de förstås vikter i händerna under tiden.

Therese Abrahamsson tycker ändå att det är förhållandevis lugnt. Dagen innan var det betydligt mer folk. Men jämfört med före jul är det rena anstormningen.

– Då kunde här vara fem-sex personer och vi fick till och med ställa in en del pass. Två veckor innan jul dog allt, folk har så mycket annat att göra då och vissa reser bort, säger Therese Abrahamsson.

Men nu är det full fart igen. Och tur är väl det. Annars hade det inte gått att hålla igång verksamheten. Den träningsiver folk har i januari till mars är en förutsättning för gymmens överlevnad.

– Nu börjar hela världen träna, känns det som, och det pågår en bit in på mars. Mitt mål är att se till att folk fortsätter och inte hoppar av, säger Therese Abrahamsson.

Anledningen till att folk tröttnar efter ett par månader tror Therese Abrahamsson beror på att träningens positiva inverkan på kroppen inte längre är så tydlig då.

– När man börjar träna får man jättebra resultat direkt. Sedan stannar kroppen upp, man får inget resultat på vågen, och då tycker man det är tråkigt och sätter sig i soffan igen. Men kommer man bara över det och fortsätter så kommer kroppen igång igen, säger Therese Abrahamsson.

En som börjat träna igen efter en tids uppehåll är Fredrik Kamf. Den här dagen har han köpt ett nytt träningskort. Men ett nyårslöfte att börja träna igen är det inte.

– Nej, men det var några månader sedan sist, det måste jag erkänna. Jag kände att det var dags för ett nytt kort nu, säger Fredrik Kamf när han gör en paus mellan två övningar.

Han tycker att det är skönt att hålla igång, men att det kan vara jobbigt efter ett längre uppehåll.

– Men jag har vänner som hjälper mig och pushar på, säger han.

Petronella Johansson, 13 år, och pappa Kristian Hasilo är flitiga besökare i gymmet. Sex dagar i veckan tränar de styrketräning tillsammans.

– Det är kul med sällskap och att man har någon som kan pusha en, säger Petronella Johansson som tycker att hon behöver hålla i gång för att må bra.

– Man får ny energi, om jag håller upp med träningen så orkar jag mindre, säger hon.

Och inte sällan utvecklas träningspassen till en liten familjetävling.

– Vem som vinner? Hon vinner alltid, säger Kristian Hasilo.

Ruschen på gymmet efter nyår är inte bra bara för Therese Abrahamssons affärer, utan även för hennes egen träningslust.

– Jag blir så inspirerad av alla mina kunder. Jag tänker ”oj, vad de är duktiga, kan de så kan jag!", skrattar hon.