Trelleborg

Nytt äldreboende planeras i centrum

Trelleborg Artikeln publicerades

I det planerade 16-våningshuset som Abitare ska bygga i kvarteret Herkules har Vardaga tecknat avtal för boende på fyra våningar. 54 platser för äldre kommer att erbjudas.

– Ska man sticka ut måste man bygga på höjden, säger Tommy Qvarfort, vd för Abitare.

Det nya huset ska sträcka sig 16 våningar uppåt och erbjuda havsutsikt. Det kommer att innefatta mellan 44 och 50 bostadsrätter. Om allt går som det ska kan dessa läggas ut till försäljning efter årsskiftet. Men det är en lång resa kvar.

– Detaljplanen dröjer ytterligare. Men vi kommer att börja projektera i december och skickar då in bygglovsansökan. Alla undersökningar är klara så vi har kommit en bra bit, säger Tommy Qvarfort.

En hyresgäst har nu tecknat avtal med Abitare. Ambea och dotterbolaget Vardaga är intresserade av att starta ett äldreboende i huset. Det kommer att ligga på fyra våningar och hyresavtal för 18 år har skrivits under.

– Det är ett bra avtal. Detta kommer att bli ett viktigt hus för kommunen.

Vardaga har två äldreboenden i Trelleborg i dag. Täppan och Högalid har drivits på entreprenad sedan många år. Nu vill man utvidga med ytterligare en verksamhet.

Det planerade boendet kommer att ha 54 platser och ligger precis ovanför bottenvåningen, där butiker planeras.

– Vi har inga avtal klara för butikslokalerna, men jag tror de säljer sig själva. Vi drömmer också om en biosalong med ingång från C B Friisgatan och sluttande ner mot havet, säger Tommy Qvarfort.

Det nya boendet vänder sig både till personer med demenssjukdom och kroppsliga problem som gör att man är i behov av äldreboende. Plats på boendet beviljas av kommunen, på samma sätt som på alla andra äldreboenden. Verksamheten planeras vara i gång 2019.

Äldreboendet kommer att få en egen entré och hiss på våningsplanen ett till fyra. De fem nedersta våningarna blir en egen fastighetsbildning. Från plan fem och upp till plan 16 kommer bostadsrätterna att ligga.

– Vi ser fram emot att nu även etablera oss i egen regi i staden, säger Vardagas affärsområdeschef Ulla Tansen i ett pressmeddelande.