Trelleborg

Nyårsfirande, poesi och hårdrock

Trelleborg Artikeln publicerades
Rammstein-fantaster bör bege sig till Biografen Grand på torsdag. Då visas Jonas Åkerlunds nya konsertfilm om det tyska hårdrocksbandet.
Foto:Claudio Bresciani / TT
Rammstein-fantaster bör bege sig till Biografen Grand på torsdag. Då visas Jonas Åkerlunds nya konsertfilm om det tyska hårdrocksbandet.

Kolla in vad som händer under vecka 12.

1. Välgörenhet. Svenska kyrkans fastekampanj handlar i år om ”en av våra grundläggande mänskliga rättigheter, att få äta sig mätt”. Källstorps församling ägnar hela veckan åt insamlingen. Det börjar i dag, måndag, med drop in-soppa i Klagstorps församlingshem och sedan följer olika evenemang varje dag, bland annat filmvisning, konserter och lördagens motionsrunda Livsloppet.

2. Nyårsfirande. Vårdagjämningen infaller under måndagen den 20 mars klockan 11.29 och då är det nyårsdag, nouruz, enligt den persiska kalendern. Uppemot 200 miljoner människor, som iranier, kurder och pashtuner, firar högtiden över hela världen. I Skåne arrangeras festligheter i bland annat Malmö och Lomma.

3. Grön vårstädning. På onsdag kväll, mellan klockan 18 och 21, är det fagning på ängarna i Modeshög. Gärdslövs byalag har tagit initiativ till den naturvårdande insatsen och alla med grensax och sekatör är välkomna. Att ”faga” betyder ungefär ”att göra fint” och det är precis vad det handlar om. Fjolårsgräs, grenar och skräp röjs bort från ängsmarken.

4. Föreläsning. Föreningen Femnet gästar på onsdag klockan 18.30 bokhandeln i Trelleborg, för att berätta om och kring sin bok ”Kvinnor på Söderslätt”. Den skildrar 200 företagsamma, kreativa och drivande kvinnor som haft stor betydelse för bygdens utveckling, men som trots det fått ringa eller inget utrymme i den mansdominerade historieskrivningen.

5. Heavy metal. Biografen Grand visar regissören Jonas Åkerlunds konsertfilm om den tyska hårdrocksgruppen Rammstein, känd för sina spektakulära och eldfängda scenshower. Fans bör passa på för det blir bara en visning: på torsdag klockan 19.30.