Trelleborg

Ny prissänkning på Stavstensudde

Trelleborg Artikeln publicerades

En prissänkning på 400 000 kronor hjälpte inte. Inte heller att låta spekulanter provbo i husen i två år. Nu har Peab sänkt priset ytterligare för att få sålt de sista radhusen i Stighs by. Senast vid årsskiftet tror byggbolaget att allt är sålt.

När trevåningshusen i Stighs by stod klara till bomässan 2007 låg priserna på mellan 3,6 och 4 miljoner kronor beroende på om de låg på norra eller södra sidan av Stighs byaväg. När bara tre av 17 hus sålts hösten 2008 försökte Peab locka köpare genom att sänka priset på norrsidan med 400 000 kronor.

Prissänkningen fick dock ingen effekt och i början av 2009 beslutade Peab att hyra ut husen istället. Många nappade och plötsligt var alla husen bebodda. Men efter att hyrestiden på två år gått ut var det färre som ville köpa än vad Peab hoppats på.

– Några gjorde det, men inte i den omfattning vi tänkte oss. Efter att vi började hyra ut husen höjdes kraven på kontantinsats från 10 till 15 procent. Det har gjort att folk med bra lön ändå inte får köpa om de inte kan lägga upp 15 procent i kontantinsats, säger Peter Wickström, projektutvecklingschef på Peab i Malmö.

Nu ser det ljusare ut. Endast tre hus finns kvar, som säljs till reapriset 2,7 miljoner kronor. 900 000 kronor lägre än ursprungspriset.

– Vi har ett par intressenter, så vi tror att det ska vara fullt inflyttat efter sommarperioden, eller i alla fall innan året är slut, säger Peter Wickström.

De hus som återstår är de som har tomt mot norr, vilket har visat sig vara svårsålt.

– Folk har svårt för att köpa med trädgård som vetter mot norr. Personligen trivs jag väldigt bra i hus som har vardagsrumsfönster mot norr, man får inte in solljuset men har ändå en bra belyst trädgård, säger Peter Wickström.

Peab har även sex obebyggda tomter i Stighs by och 13 tomter i Grafs by där man ska bygga enplanshus. I Grafs by har man hittills bara sålt ett hus, och man väntar att bygga fler tills man verkligen har köpare.

Trots försäljningsproblemen tror Peter Wickström fortfarande på området.

– Nu när motorvägen är byggd så tar det bara 20 minuter till Malmö, till Hyllie tar det knappt en kvart. Om man jämför med vilken storstad som helst, så är det likvärt med att bo mitt inne i stan tidsmässigt. Man har nog inte förstått hur nära det är och läget är precis lika bra som i Räng eller nära Höllviken där prisnivån är minst en miljon högre, säger Peter Wickström.