Trelleborg

Ny arena ska ge TFF arbetsro

Trelleborg Artikeln publicerades

Trelleborg arena – det blir namnet om kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) får bestämma. För 150 miljoner ska den nya arenan stå spelklar till 2015. Nu släpper arkitektfirman den första skissen.

– Vi hoppas väl att när denna frågan är ur världen kommer TFF orka kämpa på ännu bättre. Det är svårt att vara entusiastisk när framtiden är oviss, säger Ulf Bingsgård (M).

– Nu kanske de kan få energi istället för att detta ska stjäla energi från dem, säger kommundirektör Jonas Rosenkvist.

Arkitektfirman Tengbom från Malmö är nu klara med sin första riktiga skiss av den nya arenan. Planen är att endast behålla den norra läktaren, resten rivs.

– Vi har bedömt att den norra läktaren är i bra skick eftersom den byggdes så sent som år 2000, säger Jonas Rosenkvist.

Runt planen bygger man tre nya läktare. Alla blir sittplatsläkare. Några få ståplatser kommer att finnas kvar i en av läktarsektionerna. Totalt kommer det att finnas plats för 5 800 sittande åskådare.

En huvudläktare byggs på den södra sidan med omklädningsrum, träningslokaler och kansli- och klubblokaler. Här ska också finnas lokaler för fotbollsgymnasiet. Huvudläkaren är något högre än de andra.

– Det är på grund av att tv-kamerorna kommer att sitta där. Fotbollförbundet har krav på att de ska vara i 15 graders vinkel och då måste det vara så högt, säger Jonas Rosenkvist.

Själva planen kommer att bestå av konstgräs med värme under. På det sättet är planen spelbar året runt och andra stora evenemang kan hållas på den utan att kvalitet försämras.

– Det såg man efter ”Rhapsody in rock” 2007. Då tog ju gräset väldigt mycket stryk. Med konstgräs kommer vi kunna locka till oss fler evenemang utan att förstöra gräset, säger Ulf Bingsgård.

Parkeringsplatserna kommer att bli fler än idag. Nordöst om planen, där det tidigare låg tennisbanor, ska 350 parkeringsplatser byggas. Tillsammans med grusplanen bredvid och dessutom parkeringen vid Söderslättshallen finns det då plats för 800 bilar.

Runt 150 miljoner kronor kommer arenan att kosta. Hur ägarformen ska se ut är ännu inte klart. Antingen kan servicenämnden stå för drift och bygge eller ett kommunalt bolag.

– Jag föredrar nog att ett kommunalt bolag ägde, byggde och drev arenan. Kanske ett nytt bolag enbart för detta. Det är logiskt eftersom en arena inte tillhör kärnverksamheten för en kommun, säger Ulf Bingsgård.

Idag betalar kommunen 4,5 miljoner kronor för driften av Vångavallen. TFF betalar cirka 400 000 kronor i hyra och IFK Trelleborg 75 000 kronor. Även i fortsättningen kommer kommunen stå för en del av driften. Alla detaljer kring ägandeform, ekonomi, utseende och funktion är dock fortfarande öppet. Under hösten kommer kommunstyrelsen och fullmäktige förhoppningsvis ta de flesta besluten. Om ett år kan första spadtaget tas. Sen måste även namnet bestämmas.

– Om jag skulle få bestämma skulle det inte göra något om det nya namnet är Trelleborg arena, säger Ulf Bingsgård.