Nu rullar ärtorna
Skåne och södra Halland är Sveriges största områden för ärtodling. Från midsommar och fram till mitten av augusti plöjer de knallgula tröskorna genom fälten dag som natt - allt för att få de perfekta ärtorna till fabriken i Bjuv.
– Vi kör två skift och börjar tröska 03.30 på morgonen. Sista passet slutar 24.00, säger Göran Claesson.
Ärtodlingarna är uppdelade på fyra arbetsgrupper med fyra skördepatruller i varje.
– Det är mycket viktigt att ta ärtorna i rätt tid, därför är vi hela tiden ute och provtröskar. När ärtorna väl är mogna har vi bara ett dygn på oss att plocka dem.
Tröskelmaskinen skördar och baljan spritsas, varefter de tippas på en traktor. Nästa steg är lastbil till fabriken i Bjuv där ärtorna vägs, tvättas och sorteras innan de förvälls och fryses in.
– Varje halvtimme kör en lastbil från fältet till fabriken för att lämna ärtor. Det får gå högst tre timmar från det att ärtorna skördas tills att de fryses.
Ibland, beroende på vädret, täcker man ärtorna med is i lastbilarna för fräschörens skull.
Just nyplockade färska ärtor är något av det bästa Göran Claesson vet.
– Jag går gärna runt och smakar lite. Tröttnar på smaken gör jag aldrig. Det är alltid lika gott - och jag har gjort detta i tolv år, säger Göran Claesson.
Det surrar och rasslar när de miljontals ärtorna lämnar sina hem för att hamna i butikerna.
– Jag tycker det påminner lite om ett cirkusfält, säger odlaren Gunnel Anderssons i Västra Virestad.
Hon har dragit ner på rapsen - i stället är det i år gröna ärtor som är huvudgrödan på gården.
– I år är det fjärde året i rad som jag odlar ärtor - men första gången jag odlar så mycket.
20 hektar - vilket motsvarar 100 ton frysta ärtor finns på Gunnel Anderssons ägor.
– Ärtor är en bra gröda att bryta av med. Det är dessutom skönt att slippa tröska dem själv.
Enligt Findus har Skåne norra Europas bästa klimat för att ärtorna ska bli mjälla och söta - även om det just nu fattas några plusgrader för den ultimata sommaren. Trots det är Gunnel Anderssons frys tom på de runda delikatesserna.
– Att äta ärtor är inte min grej. Vi odlar dem - så får någon annan äta dem, säger Gunnel Andersson med ett skratt.