Trelleborg

Nu rivs de gamla forten i staden

Trelleborg Artikeln publicerades

Arbetet med att riva en del av de gamla forten från andra världskriget inne i centrala Trelleborg har startat. Varje fort måste sågas isär.

– Vi sågar itu värnen i bitar som väger ungefär 15 ton styck och lyfter sedan bort dem med kran, berättar Mikael Nilsson från Skånsk håltagnings- och rivningsstjänst, som fått uppdraget att riva forten inne i centrala Trelleborg.

Just nu arbetar han tillsammans med kollegan Martin Klangegård vid ett värn som ligger vid Stavstenvägen i höjd med Flaningen.

– Senare ska vi gå på ett värn uppe vid busstationen Trelleborg Övre, berättar Mikael Nilsson.

Förhoppningen är att värnet vid Stavstensvägen ska vara borta till semestern. Trots att varje bit ska väga cirka 15 ton är värnet så tjockt och stort att det blir en hel del sågning ändå.

– Det blir i vart fall en 15,16 bitar vi får såga upp det här värnet i, säger Mikael Nilsson.

Väggarna i värnet är mellan 1 och 1,20 meter breda. Själva sågningen görs med en sågklinga som mest liknar ett gult rep och drivs av en maskin som sakta går bakåt vartefter sågklingan äter sig in genom värnets betongväggar.

– Vi har en del erfarenheter av hur man gör. Vi har rivit två värn i Ystad och två i Malmö tidigare, berättar Mikael Nilsson.

Till skillnad från värnen inne i staden är det mycket lättare att riva dem som ligger ute vid stranden, där man kan använda maskiner på ett helt annat sätt.

– Här får vi ju vara mycket försiktiga för vibrationer, som kan skada husen runtomkring, säger Miakel Nilsson.

En vibrationsmätare ligger invid fasaden på huset närmast och läser av skakningarna från arbetet vid värnet.

– Om vi går över gränsen så skickar mätaren ett sms till mig, så att jag vet att vi måste ändra arbetssätt, säger han.

Medan värnen vid kusten bara kostar mellan 75 000 kronor och 100 000 kronor att riva kan kostnaderna för att riva värnen inne i staden gå upp emot 400 000 kronor.

Av de cirka 70 värnen i Per Albin-linjen i Trelleborgs kommun ska ungefär 15 rivas. Tio stycken får markägarna ta över som förråd medan resten plomberas.

Även ett värn ute vid kusten i närheten av Gislövs läge har rivits under den senaste tiden. Där är arbetena i stort sett färdiga och resterna väntar på att fraktas bort.