Trelleborg

Nationaldagen firades med motorbrum

Trelleborg Artikeln publicerades
Scouterna Elin Oldén och Joel Paxer hissade flaggan under det högtidliga nationaldagsfirandet i Stadsparken.
Foto:Anette Sjöstrand
Scouterna Elin Oldén och Joel Paxer hissade flaggan under det högtidliga nationaldagsfirandet i Stadsparken.

Nypolerad lack som glänste i solen, bosnisk dans, nationalsång och bollsport för synskadade. Nationaldagen i Trelleborg bjöd som vanligt på lite av varje.

Redan klockan tio på förmiddagen hade deltagarna i årets Motorshow rullat in i centrum. På gågatan stod en liten mintgrön Renault 4CV parkerad och när Bengt Lindskog passerade kunde han inte låta bli att titta på den och förundras över dess storlek.

– Jag bara undrar hur man egentligen fick plats i den, sade han och såg frågande ut.

Bilen tillhör Sune Brobeck som intygade att den rymmer en hel familj.

– Min farbror i Huskvarna hade fyra barn och både han och hustrun var rätt stora. De hade en likadan och de brukade köra i den till oss i Skåne.

Daniel Svärd från Svedala ställde ut sin Ford 250 Camper special från 1967 som är desto större. Han hade parkerat längst in på Stortorget och bjöd sina vänner på fika uppe på flaket.

– Den kommer från Kalifornien. Jag köpte den för åtta månader sedan. Jag kör med den överallt, men ibland blir man frustrerad när man ska parkera. Antingen får man ställa sig långt bort eller får man ta två rutor, konstaterade han.

Håkan Nilsson från Hässleberga hade dagen till ära matchande ekipage.

– Bilen är blå och husvagnen gul, sade han och bjöd in till en titt i sitt "ägg", en SMV från 1965.

På Rådhustorget hölls för första gången en tillgänglighetsdag där olika föreningar för funktionshindrade visade upp sig och sina aktiviteter. Andree och Steven Shakra passade på att prova goalball, en bollsport för synskadade och fick spela en match tillsammans med Fatmir Seremeti, som är med i det svenska landslaget.

– Det var jättesvårt. Jag bara kastade, man fick chansa. När bollen kom hörde man den och fick kasta sig överallt, sade Andree Shakra efteråt.

Klockan 13 inleddes den mer högtidliga delen av nationaldagsfirandet. Joel Paxer och Elin Oldén från Trelleborgs scoutkår fick uppdraget att hissa flaggan medan Trelleborgs musikkår spelade Parad för fanan. För andra året hölls också en särskild ceremoni för att hälsa nyblivna svenska medborgare välkomna.

– Stolta och glada ska vi vara över att så många vill komma hit till vårt land. Under året som gått har vi fått 230 nya svenska medborgare i vår kommun, sa kommunfullmäktiges ordförande Marianne Pettersson (S).

21 personer hade hörsammat inbjudan från kommunen och fick komma upp på scenen för att få diplom, blommor och en välkomstkasse.

– De får ett exemplar av Jubileumsboken, Trelleborg från A till Ö, och lite andra saker, berättade kommunens informationschef Ingrid Wall.

Alaa Mougari och hennes familj som kommer från Syrien kände sig välkomnade. De har bott i Trelleborg i tre år och har nu blivit svenska medborgare.

– Det är mycket bra här. Vi ska stanna här, allt är bättre. Jag känner att svenskarna respekterar mig och mina barn, sa hon.