Annons

När bussolyckan är framme

Vad gör man som bussresenär om man råkar ut för en olycka och behöver utrymma bussen? Fråga någon elev på Smygeskolan.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2012
Efter utrymningen samlas eleverna utanför bussen där de blir inräknade.
Efter utrymningen samlas eleverna utanför bussen där de blir inräknade.Foto: Tomas Nyberg
Alice Holmdahl får öppna bussdörren genom att "lufta" den. Sen kan alla ta sig ut.
Alice Holmdahl får öppna bussdörren genom att "lufta" den. Sen kan alla ta sig ut.Foto: Tomas Nyberg
"Den här hammaren används för att slå sönder rutorna", säger busschauffören Jonas Ralving. Sebastian Månsson, Anton Bauer och Jonathan Ala, lyssnar uppmärksamt.
"Den här hammaren används för att slå sönder rutorna", säger busschauffören Jonas Ralving. Sebastian Månsson, Anton Bauer och Jonathan Ala, lyssnar uppmärksamt.Foto: Tomas Nyberg

Efter måndagens säkerhetsutbildning vet de allt. Eller i alla fall mer än de flesta andra resenärer, tror Jonas Ralving, en av kommunens skolbussförare.

– När ni är ute och åker på fritiden så är ni kanske de enda av passagerarna som vet hur det går till när man ska ut ur en buss, säger han till de barn som samlats i bussen för dagens första säkerhetsgenomgång.

Annons

Jonas Ralving och kollegan Kent Billing har kommit till Smygeskolan i varsin buss för att lära eleverna säkerhet. Under hösten har de besökt skolorna i Alstad, Klagstorp, Serresjö och Skegrie. Efter Smyghamn är det Anderslövs tur.

– När jag gick i skolan så hade vi sådana här genomgångar, och vi har haft några på senare år också. Men tyvärr har det lagts lite i malpåse, säger Jonas Ralving som tror att det är fyra-fem år sedan de senaste utbildningarna hölls. Tanken är framöver att alla elever ska få en genomgång i bussäkerhet vartannat år.

När eleverna säkerhetsutbildas tittar de först på en film om hur man beter sig vid en fiktiv olycka. Sedan går busschaufförerna igenom säkerheten i skolbussen. De berättar var det finns brandfiltar, brandsläckare och hammare att krossa rutan med. De berättar också hur föremålen ska användas.

– Det bästa är att slå vid rutans kanter först och sen jobba sig inåt mot mitten, säger Jonas Ralving.

Eleverna lyssnar uppmärksamt och när Jonas Ralving ställer frågor visar det sig att de redan kan en hel del. De vet var det kan börja brinna i bussen, vilka vägar man kan ta sig ut och vad man gör ifall man upptäcker att det börjar brinna.

– Man skriker högt, säger en pojke och Jonas Ralving instämmer.

Övningen avslutas med att alla ska utrymma bussen. Alice Holmdahl får i uppdrag att "lufta" dörren med en manick som gör att lufttrycket i dörren minskar och man enkelt kan öppna den.

Därefter springer alla barnen ut på skolgården. Om det varit på riktigt skulle de ha ringt 112, men eftersom allt är på låtsas så blir det rast istället.

Madeleine Gripsten
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons