Trelleborg

När bussolyckan är framme

Trelleborg Artikeln publicerades

Vad gör man som bussresenär om man råkar ut för en olycka och behöver utrymma bussen? Fråga någon elev på Smygeskolan.

Efter måndagens säkerhetsutbildning vet de allt. Eller i alla fall mer än de flesta andra resenärer, tror Jonas Ralving, en av kommunens skolbussförare.

– När ni är ute och åker på fritiden så är ni kanske de enda av passagerarna som vet hur det går till när man ska ut ur en buss, säger han till de barn som samlats i bussen för dagens första säkerhetsgenomgång.

Jonas Ralving och kollegan Kent Billing har kommit till Smygeskolan i varsin buss för att lära eleverna säkerhet. Under hösten har de besökt skolorna i Alstad, Klagstorp, Serresjö och Skegrie. Efter Smyghamn är det Anderslövs tur.

– När jag gick i skolan så hade vi sådana här genomgångar, och vi har haft några på senare år också. Men tyvärr har det lagts lite i malpåse, säger Jonas Ralving som tror att det är fyra-fem år sedan de senaste utbildningarna hölls. Tanken är framöver att alla elever ska få en genomgång i bussäkerhet vartannat år.

När eleverna säkerhetsutbildas tittar de först på en film om hur man beter sig vid en fiktiv olycka. Sedan går busschaufförerna igenom säkerheten i skolbussen. De berättar var det finns brandfiltar, brandsläckare och hammare att krossa rutan med. De berättar också hur föremålen ska användas.

– Det bästa är att slå vid rutans kanter först och sen jobba sig inåt mot mitten, säger Jonas Ralving.

Eleverna lyssnar uppmärksamt och när Jonas Ralving ställer frågor visar det sig att de redan kan en hel del. De vet var det kan börja brinna i bussen, vilka vägar man kan ta sig ut och vad man gör ifall man upptäcker att det börjar brinna.

– Man skriker högt, säger en pojke och Jonas Ralving instämmer.

Övningen avslutas med att alla ska utrymma bussen. Alice Holmdahl får i uppdrag att "lufta" dörren med en manick som gör att lufttrycket i dörren minskar och man enkelt kan öppna den.

Därefter springer alla barnen ut på skolgården. Om det varit på riktigt skulle de ha ringt 112, men eftersom allt är på låtsas så blir det rast istället.