Annons

Musik lugnar knäledspatienter

Med hörlurar för öronen ligger dockan dressman och väntar på att få en ny knäled. Förutom bedövningen får han hjälp av ett stort urval CD-skivor för att lugnt gå igenom operationen.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2006
Christine Forselius demonstrerade en del av de instrument och hjälpmedel som används vid byten av knäleder och höftleder. Bild: Tomas Nyberg
Christine Forselius demonstrerade en del av de instrument och hjälpmedel som används vid byten av knäleder och höftleder. Bild: Tomas NybergFoto: 
Dockan dressman förbereds för byte av knäled. All personal inom verksamhetsområde ortopedi hade n dag på sig att bekanta sig med varandras arbetsuppgifter på fredagen. Operationerna presenterades av från vänster Christine Forselius, operationssjuksköterska, Christer Andersson, undersköterska och Benny Wäsa, narkosskötare. Bild: Tomas Nyberg
Dockan dressman förbereds för byte av knäled. All personal inom verksamhetsområde ortopedi hade n dag på sig att bekanta sig med varandras arbetsuppgifter på fredagen. Operationerna presenterades av från vänster Christine Forselius, operationssjuksköterska, Christer Andersson, undersköterska och Benny Wäsa, narkosskötare. Bild: Tomas NybergFoto: 
Även namnet Porsche förekommer som designer av en del av instrumenten och verktygen. En del är lätta att känna igen, andra är unika för verksamheten. Bild: Tomas Nyberg
Även namnet Porsche förekommer som designer av en del av instrumenten och verktygen. En del är lätta att känna igen, andra är unika för verksamheten. Bild: Tomas NybergFoto: 

På fredagen var det dags för den andra Ortopedens dag då all personal på ortopeden och operation går runt på stationer och lär sig om varandras jobb.

Den planerade operationsverksamheten på Trelleborgs lasarett drivs av personal från fyra olika sjukhus, Trelleborg, Malmö, Lund och Ystad. Nu har verksamheten varit igång i ett drygt år och det ser ut som uppdraget på 2815 olika ortopediska ingrepp ska klaras av i år.

Annons

Den 1 maj startades ett utvidgat verksamhetsområde på lasarettet, ortopedi där också operation, anestesi, sterilcentral, övervakningsavdelningen, postoperativ vård och service till närsjukvården ingår.

Traditionellt har avståndet mellan Universitetssjukhuset MAS i Malmö och Lunds universitetssjukhus varit jordens omkrets minus 22 kilometer. Men det avståndet har krympt sedan samarbetet kring ortopeden i Trelleborg inleddes för snart två år sedan. – Vi har fått vara med och ha synpunkter, säger Anders Lindstrand, verksamhetsansvarig för den lundensiska delen av verksamheten. Vi är alla delägare i processen.

Samarbetet har inneburit att gemensamma behandlingsmetoder tagits fram, att schemaläggare från sjukhusen i Malmö och Lund träffas i Trelleborg för att planera verksamheten, att Lundapatienter ligger bredvid Malmöpatienter på vårdavdelningen.

– Nu ser vi fram emot att utveckla forskningen, att starta gemensamma forskningsprojekt, säger Johan Malmvik, malmöitisk kollega till Anders Lindstrand.

Uppföljningar visar att 80 procent av patienterna går hem från sjukhuset på den förutbestämda dagen plus/minus en dag. I stället för att bara kontrollera att operationen lyckats rent tekniskt så ska nu patienterna tillfrågas om hur nöjda de är med den behandling de genomgått.

– Vi behöver veta om det är så bra som vi tror. Blev det som vi tänkt? säger Johan Malmvik.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons