Trelleborg

Munk fick mat av folket

Trelleborg Artikeln publicerades

Om man skänker mat åt munkar så får ens avlidna anhöriga del av det. Den tron finns inom buddhismen. I lördags kom fyra munkar från ett thailändskt buddhisttempel utanför Eslöv till Trelleborg för att ta emot gåvor.

– I Thailand kan man ge till munkar varje dag. Men här blir det inte så ofta. Jag gör det när det passar mig. Man ska bara göra det om man vill, berättar Sampong Söderström som lagat ångkokad kycklig med ris och stark chili för att skänka till munkarna.

Redan klockan åtta på morgonen samlades en stor grupp Trelleborgare med thailändsk anknytning på Stortorget i Trelleborg. En stund senare kom fyra munkar i en bil. De var klädda i orangea dräkter och utrustade med särskilda kärl för att ta emot maten i.

– Vi kvinnor får inte vara i direkt kontakt med munken när vi ger maten, säger Sampong Söderström.

Warin Andersson är den som har kontakt med templet Wat Sanghabaramee som munkarna kommer från. Hon förmedlar till andra thailändare i Trelleborg när det är dags för besök.

– De brukar komma en gång i månaden. Det är jätteskönt att kunna ge dem mat. Sedan vet vi att i nästa liv får vi tillbaka det. Vi tror också att man återförenas med sina släktingar när man dör, säger hon.