Annons

Minister lovade fler poliser och skärpta lagar

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) besökte på måndagen Trelleborg för att prata om trygghet. Första stoppet gjorde han på Söderslättsgymnasiet där han fick möta elever från barn– och fritidsprogrammet.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2018
Morgan Johansson mötte elever på Söderslättsgymnasiets barn- och fritidsprogram.
Morgan Johansson mötte elever på Söderslättsgymnasiets barn- och fritidsprogram.Foto: Jenny Isaksson

Morgan Johanssons förra officiella Trelleborgsbesök var under den intensiva flyktingkrisen hösten 2015. Då fick han bland annat se Trelleborgs arbete med att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Den här gången var det Söderslättsgymnasiet och Gasverket som stod på programmet och den centrala frågan handlade om trygghet. Eleverna på barn- och fritidsprogrammet fick ta emot ministern och även visa runt honom på skolan.

Annons

– Jag har varit rätt många gånger på den här skolan, även om det var för 25-30 år sedan. Då gjorde jag många skolpresentationer genom SSU, berättade han.

Och det var under tiden inom SSU som han också lärde känna Trelleborgs kommunalråd Torbjörn Karlsson som nu bjudit in honom efter att kommunen drabbats av oroligheter bland ungdomar i staden.

Som justitieminister har han det politiska ansvaret för bland annat polis, åklagare, rättsväsende och kriminalvård. Och han passade på att berätta för eleverna om tre områden som han anser behöver prioriteras för att öka tryggheten i landet.

– Vi måste rycka upp den organiserade kriminaliteten med rötterna. Om det får fortsätta som det gjort så blir det till slut systemhotande. Folk vågar inte anmäla och inte vittna. Det är prioritet nummer ett. Vi måste också se till att förebygga så inte fler ungdomar kommer in i kriminalitet. Det gör vi genom att se till att socialtjänsten fungerar och det finns bra fritidsverksamhet, förklarade han och menade att eleverna på just barn– och fritidsprogrammet därmed har en viktig roll.

Zaneta Kolodziejczak, Filippa Suhonen, Samantha Fritz, Adea Kastrati och Emma Blomqvist fick ett samtal med Morgan Johansson om bland annat möjligheten till jobb i framtiden.
Zaneta Kolodziejczak, Filippa Suhonen, Samantha Fritz, Adea Kastrati och Emma Blomqvist fick ett samtal med Morgan Johansson om bland annat möjligheten till jobb i framtiden.Foto: Jenny Isaksson

Nästa punkt handlade om mäns våld mot kvinnor. Där vill han både se skärpta straff och mer stöd till drabbade brottsoffer.

– Brottsofferjouren och kvinnojourerna har nu mer pengar att röra sig med än någonsin, det har vi sett till, sade han och lyfte även fram de förändringar i sexuallagstiftningen som träder i kraft den 1 juli.

– Det handlar om samtycke. Det ska sitta i ryggraden på varenda man och pojke i Sverige, sade han och menade att den nya lagen kommer att göra att fler kan dömas för sexualbrott.

Den tredje punkten rörde de internationella stöldligorna som Morgan Johansson menar har en väldigt stor betydelse när det gäller de så kallade vardagsbrotten.

– Hälften av alla inbrott ligger dessa ligor bakom. Det kommer från Litauen, Polen, Rumänien och Georgien och opererar i Sverige. Om vi siktar in oss på dem så ger det stor utdelning, betonade han.

Filippa Suhonen, en av eleverna på barn– och fritidsprogrammet, berättade för Morgan Johansson om att hon fick uppleva en otäck situation under sin praktik på Gasverket tidigare i år. Ett bråk uppstod utanför och hon fick tillsammans med övriga personalen försöka hindra fler från att ge sig in i bråket innan polisen kom till platsen.

Annons

– Problemen ökade hela tiden och framför allt var det en viss pojke som ställde till problem. En kväll kom två tjejer in och berättade att det var slagsmål utanför. Då tog han en biljardkö, knäckte den och gick ut. Han blev sedan avstängd men fortsatte att komma dit, berättade hon.

Händelsen var en av de orsaker till att fritidsgården till slut stängdes ett par veckor på kvällarna och man tog in ordningsvakt och väktare.

Torbjörn Karlsson, som också var på plats på Söderslättsgymnasiet, tog upp problematiken kring att kommunen i allt högre utsträckning måste anlita väktare och ordningsvakter.

– Vi har bland annat haft väktare på plats för att stävja bråk och fick även stänga helt på kvällarna. Men det känns som om vi förlorar när vi gör så, konstaterade han.

Morgan Johansson höll med om att utvecklingen mot att kommunerna i allt högre grad måste anlita vakter för att upprätthålla tryggheten är olycklig och utlovade fler poliser och stora satsningar på polisväsendet. Fram till år 2024 ska polismyndigheten, enligt Morgan Johansson, ha fått 10 000 fler anställda, varav två tredjedelar ska vara poliser och en tredjedel civilanställda. En satsning som, om den blir verklighet, beräknas kosta totalt 12 miljarder kronor.

Kommunalråd Torbjörn Karlsson (S), Morgan Johansson (S) och utbildningschef Ninda Menkus fick en pratstund med Joel Claus och Filip Håkansson som arbetade i mediateket.
Kommunalråd Torbjörn Karlsson (S), Morgan Johansson (S) och utbildningschef Ninda Menkus fick en pratstund med Joel Claus och Filip Håkansson som arbetade i mediateket.Foto: Jenny Isaksson

Efter en stund med barn– och fritidseleverna fick Morgan Johansson en rundvandring på skolan. I mediateket fick han en knepig fråga från en elev på samhällsprogrammet efter att ha frågat några killar vad de höll på med för skoluppgift.

– Varför är det så få män i förskolan? sade Joel Claus som just arbetade med den frågan tillsammans med två klasskamrater.

Morgan Johansson funderade en stund innan han tillsammans med Torbjörn Karlsson förde ett resonemang om att tiderna nu förändrats och att den typen av frågeställningar inte fanns när de gick i skolan.

– Vad tror du själv? motfrågade han till Joel Claus.

– Jag tror det är normen i samhället, konstaterade Joel Claus som därefter fick frågan om vad han vill bli när han blir stor.

Annons

– Jag vet inte. Jag valde en bred linje och går bara i ettan så jag kan fundera ett tag till, svarade han.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons