Trelleborg

Mopperun lockade flera hundra även i år

Östra Grevie Artikeln publicerades
618 mopedister startade i årets mopperun i Östra Grevie.
Foto:Josefine Sidhu
618 mopedister startade i årets mopperun i Östra Grevie.

I helgen gick mopperun i Östra Grevie av stapeln för artonde året i rad. 618 mopedister gav sig ut på den nära två mil långa sträckan.

Tvåhjulingar i alla dess färger och former intog Östra Grevie under lördagen. Den nära tjugo år gamla traditionen lockade över sexhundra mopedister till startlinjen.

– Allt från 15-åringar till 75-åringar, punkare, raggare, gatusopare och högt uppsatta tjänstemän. Alla kommer hit för att samlas runt moppar, det är galet egentligen, säger Gunnar Jalling, arrangör för mopperun.

Mopperun gått från att vara ett kompisgäng som körde moppe ihop till att locka till sig deltagare från hela landet. Från att vara 42 personer som körde år 2000 har evenemanget haft över 600 startande de senaste två åren.

Från början var en regel för tävlingen att mopeden skulle vara minst 30 år gammal. Nu har arrangörerna satt 1985 som sista tillverkningsår.

– Har vi rullande 30 år så har vi till slut EU-moppar med. Vi vill slippa de moderna mopederna, det är viktigt med nostalgi, säger Gunnar Jalling.

En annan regel är att mopeden ska vara otrimmad och därmed hålla en maxhastighet på 30 kilometer i timmen.

– Det är helt omöjligt att kontrollera huruvida folk har trimmat eller inte. Jag vet att det smugit sig in en och annan veteranmotorcykel genom åren. Så länge de har sina motorcyklar från -67 så spelar det ingen roll.

En av deltagarna som medger att han viktkompenserat mopeden är Henrik Larsson från Bjärred som kör brandmoped, en röd moped från 1973 med släpet "Bjerreds frivilliga brandkår” fylld med brandutrustning.

– Jag har fått trimma till den. Jag körde den som 15-åring, då vägde jag 50 kilo och nu väger jag 90, säger Henrik Larsson.

En av sina andra mopeder har han lånat ut till Åsa Hallberg från Höör. Lördagens mopperun var hennes andra och hon körde en ombyggd Fram-king.

– Jag körde moppe i min ungdom och har en egen som ska renoveras. Det här är en riktig folkfest, säger Åsa Hallberg.