Trelleborg

Moa blev vän med lejon

Trelleborg Artikeln publicerades

Varje dag promenerade hon med lejon och satt hos dem när de sov. En månads volontärresa i Zambia gav en annorlunda upplevelse för Moa Granvik.

– Jag var mer rädd för elefanterna än för lejonen. De var dresserade och inte farliga, berättar Moa Granvik från Stora Slågarp.

Hon är 19 år och har precis varit med om en minst sagt ovanlig resa. Under en månad jobbade hon i ett naturreservat som drev ett projekt för att föda upp vilda lejon. Detta gjorde man genom att samla tama lejon och förstärka deras flockbeteende så pass mycket att deras ungar i sin tur kunde växa upp vilda. En viktig metod var att agera flockmedlem. Varje dag gick därför Moa Granvik tillsammans med experter på promenader med lejon.

– Det gällde att vara tuff. Då fattar de att det är jag som bestämmer. Lejon är de enda kattdjur som lever i flock. Om någon är hård lyder de utan att ifrågasätta, förklarar hon.

Men det handlade också mycket om att bara sitta och betrakta lejonen. De sover runt tjugo timmar per dygn så tupplurarna blev många. Då gick det bra att sätta sig bredvid dem och klappa.

Hon jobbade tillsammans med folk i alla åldrar från en rad olika länder: Holland, Australien, USA och Storbritannien. Att bo i Afrika innebar en rad kulturkrockar.

– I Afrika är alla väldigt sociala. Det verkar konstigt om man inte sätter sig bredvid andra på bussen och pratar. Svenska och afrikanska kulturerna är väldigt olika. Det upptäckte jag tidigt, säger hon.

Nu vill hon gärna tillbaka till Zambia.

– Ja, så fort som möjligt. Det var en så speciell upplevelse.