Trelleborg

Mitt i prick för Trelleborgs Robin Hood

Trelleborg Artikeln publicerades

Först vill hon inte alls. Sedan tänker hon nästan ställa in. Men till slut så visar det sig att det inte är så tokigt ändå. ”Det här är det absolut roligaste jag gjort i sportväg”, säger Veronica Larsson (S), ledamot i kommunstyrelsen, som provade på bågskytte på skjutbanan i Maglarp.

Veronica Larsson säger att hon alltid varit mer intresserad av konst och kultur än av sport. Hon har inte sysslat med någon sport tidigare och är tveksam till att testa något.

– Ett tag funderade jag på att ställa in, bekänner hon i bilen ut till Maglarp.

Väl på plats vid bågskyttebanan i Maglarp utrustas hon av Glenn Linjsö. Hon får armskydd och skydd för fingrarna innan det är dags att pröva bågen.

– Ställ dig rak, instruerar Glenn Linsjö. Det gäller att hålla raka linjer i kroppen och med armarna.

På bilbågen sitter ett sikte,som kan ställas in ungefär som på ett gevär. Skillnaden är att en pilbåge av den modell som det tävlas med i OS inte har ett bakre sikte.

– Det är handen som håller bågsträngen som är det bakre siktet. Den måste hållas på samma sätt varje gång så att vinkeln blir densamma, förklarar Glenn Linsjö.

Så är det dags för Veronica Larsson att pröva bågskytte för första gången. Den första pilen försvinner över tavlan, men när siktet ställts in lite bättre så träffar pilarna tavlan i alla fall.

– Men jag har svårt att släppa bågsträngen, det känns som om jag ska göra illa fingrarna. Har du haft några sådana här hopplösa fall förut? frågar hon Glenn Linsjö.

– Nej, aldrig, svarar han med ett skratt. Jo, alla har det svårt i början. Om du håller lite längre ut med fingrarna så går det lättare.

Instruktören är nogamed att betona säkerheten. Ingen får gå fram, eller ens lägga en pil på bågsträngen, innan alla har hunnit tillbaka efter att ha hämtat sina pilar.

Och redan efter ett tiotal pilar börjar stilen sitta där. Den sista serien är i ren Robin Hood-stil. Veronica Larsson skjuter en nia, en nia och en tia med de tre sista pilarna.

Nu är all avoghet mot sport försvunnen. Veronica Larsson tycker att det här med bågskytte är riktigt skojigt.

Hon skulle nästan kunna tänka sig att pröva igen, för att se om hon kan bli ännu bättre.

– Vi tävlar mycket med compundbåge, som är en annan sorts båge än den som används i OS, berättar Magnus Carlsson, ordförande i Trelleborgs bågskytteklubb.

Klubblaget där Magnus Carlssontävlar med Glenn Linsjö och Jonas Andersson är ett av Sveriges starkaste lag i compound-klassen. Jonas Andersson har representerat Sverige i OS i den klassiska grenen.

– Jag var med i Aten-0S. Det var svårt, vi stod på en antik arena med mycket begränsat utrymme, så tävlingen drog ut på tiden, säger han.