Trelleborg

Misstänkta tjuvar visas upp på nätet

Trelleborg Artikeln publicerades

Polisen trappar upp kampen mot de ökande inbrotten på Söderslätt och lägger ut bilder på nätet på misstänkta tjuvar.

Inbrottsvågen på Söderslätt fortsätter och polisen har hittills inte lyckats stävja den. Nu sätter man in nya åtgärder. Under måndagen lade myndigheten ut bilder på misstänkta tjuvar på sin hemsida på nätet. Det handlar om bilder från övervakningskameror från två inbrott tidigare i år, ett i Trelleborg och ett i Svedala.

-Detta är ytterligare ett steg i att föröka hitta de här människorna, att allmänheten känner igen dem, säger Sven-Inge Nilsson, chef för polisområde Söderslätt.

Det här är enligt Sven-Inge Nilsson första gången den lokala polisen går ut med bilder från övervakningskameror i privatbostäder på misstänkta förbrytare. Den 1 juli trädde nya regler i kraft som styr i vilka situationer polisen har rätt att publicera bilder. Det ska ske under en pågående förundersökning där två års fängelse ingår i straffskalan och där ”det är av väsentlig vikt för utredningen att bilden publiceras”.

Innan publiceringen måste polisen göra en särskild prövning och beslutas ska fattas av behöriga chefer. Sven-Inge Nilsson tror att bilderna kan hjälpa till att lösa brott men också avskräcka andra från att begå inbrott. Han ser inga problem med arbetssättet.

-Nej det gör jag inte. Inte när de som fotograferas står inne i en annan människas innersta sfär och begår ett inbrott. Det här är också noga reglerat, säger Sven-Inge Nilsson.

Antalet inbrott under första halvåret i år har ökat rejält på Söderslätt jämfört med 2011. I Trelleborg har de mer än fördubblats och Vellinge är inte långt efter. Förutom att publicera fotografier på misstänkta tjuvar sätter Söderslättspolisen även fokus på inbrotten främst i Höllviken under de kommande två veckorna.

-Vi försöker vara i Höllviken, ja även i Trelleborg, så mycket som möjligt, säger Sven-Inge Nilsson.

Med en ökad närvaro och exempelvis fler trafikkontroller hoppas polisen kunna förebygga och lösa några av inbrotten. Två misstänkta tjuvar häktades i helgen efter att ha åkt fast just i en trafikkontroll

-Natten till i torsdags stoppades två tjuvar med datorer i bilen i en trafikkontroll i Höllviken. Vid en husrannsakan hittade man mer gods och vi försöker nu härleda det, säger Sven-Inge Nilsson.