Trelleborg

Miljöträning gav ryttare knep att hantera sina hästar

Trelleborg Artikeln publicerades
My Alpfors tränar miljöträning tillsammans med sin häst Granit.
Foto: Jenny Isaksson
My Alpfors tränar miljöträning tillsammans med sin häst Granit.

En fladdrande presenning, ett viftande paraply eller en oväntad rörelse av ryttaren kan räcka för att en häst ryggar tillbaka eller sätter av åt fel håll. Men med lite enkla knep går det att lära dem att passera många ”faror”, och att hantera ett plötsligt infall.

Marie Lundén beskrivs som mångårig tränare av hästar på polisrytteriet i Malmö. På lördagen tog hon emot flera grupper med hästar och ryttare ute på Brosjödal.

– Jag kommer att ge er tips, trix, knep och kunskap om hur ni kan fortsätta den här träningen hemma, förklarade hon innan hon bad de fem deltagarna i första gruppen att berätta både om sina egna och sina hästars styrkor och svagheter under ridning.

– Blir man irriterad eller uppstirrad så går det rakt ner i hästen. Det är helt normalt. Det vi förmedlar uppifrån påverkar hästen. Därför är det viktigt med en positiv anda, sade hon och förklarade att ryttarna måste vara ”flockledare” över hästarna och visa att det är de som bestämmer.

– Annars är det livsfarligt att hålla på med hästar. Men jag är inte här för att skrämma slag på hästar. Det är ett samspel ryttaren och hästen som vi är ute efter i dag, sade Marie Lundén.

Första momentet var en slalombana där en av konerna bytts ut till en blå vikt presenning.
Foto: Jenny Isaksson
Första momentet var en slalombana där en av konerna bytts ut till en blå vikt presenning.

Första momentet var en slalombana där ryttarna uppmanades att tänka tvärt emot jämfört med vid vanlig dressyrridning.

– Ni ska ställa hästarna bort från ”faran”. Jag vill ha allas blickar uppåt så att ni får fram överkroppen, sade hon.

Efter en stunds övning med slalomridningen plockade Marie Lundén fram ett knippe blåa flaggor. Först stod hon själv i mitten och viftade med en av dem. Sedan delade hon ut flaggor till ryttarna för att de själva skulle sitta i sadeln och vifta medan de tolkade hästarnas signaler och parerade deras reaktioner.

– Det är inte så att de måste gå som på räls eller i ett rakt spår. De får lov att reagera så länge det är under kontroll. Nu är det polishästträning och då kommer vi framkalla reaktioner där ni känner att ni bemästrar hästen.

En fladdrande blå flagga kan vara nog så skrämmande för en häst. Marie Lundén viftar sporadiskt för att kolla hästarnas reaktion.
Foto: Jenny Isaksson
En fladdrande blå flagga kan vara nog så skrämmande för en häst. Marie Lundén viftar sporadiskt för att kolla hästarnas reaktion.

Några av hästarna är märkbart påverkade av situationen, andra verkar inte bry sig särskilt mycket om vad som händer runtomkring dem. Men det är klart att olika hästar reagerar för olika saker. Den som ena stunden varit oberörd av viftande flaggor tvärvägrar när det kommer till att gå förbi en fladdrande vit presenning som hängts upp över några stolpar.

Pia Croall får kämpa för att få sin häst Fred att passera utan krumbukter och när hon väl lyckas får hon beröm av Marie Lundén.

– Bra, just så. Låt inte hästen komma undan.

Det sista momentet innebär att hästarna ska gå över en blå presenning som lagts ut över marken i ridhuset. Då ryggar Julia Hye Knudsens häst Good Lilly tillbaka och hon kämpar för att få henne att gå över. Men Good Lilly tvärvägrar och Marie Lundén ger henne tipset att träna tillsammans med en person som kan gå intill på presenningen så att det låter samtidigt som hon rider runt den i allt tvärare svängar.

Efteråt konstaterar Julia Hye Knudsen att det mesta gått långt över hennes förväntan inför träningspasset med Good Lilly.

– Det gick bättre än jag trodde det skulle. Hon reagerar mycket på olika saker.

Nu vet hon däremot hur hon ska göra för att fortsätta träna Good Lilly till att bli en lugnare häst. Och mamma Anna Hye Knudsen som suttit på läktaren och följt det hela inser att det blir hon som får hjälpa till.

– Jag får väl gå runt och trampa på presenningar.

Fakta

Att tänka på vid miljöträning av hästar

Ställ hästen bort från ”faran” när den passeras.

Håll blicken högt och långt fram.

Låt inte hästen vända om direkt när den kommer till något den tycker är obehagligt.

Öva med en flagga bestående av lakanstyg fäst på en rundstav. Rulla ihop den och låt bara en liten del av tyget vara fladdrande till en början och rulla ut mer tyg allt eftersom hästen blir tryggare.

Avsluta alltid varje moment positivt.

Visa mer...