Trelleborg

Med framtiden i kikaren

Trelleborg Artikeln publicerades

När hösttinget gjorde comeback på Trelleborgen efter ett par års uppehåll hade besökarna förflyttats till 2025. I alla fall i tanken.

– Välkomna till framtiden, sa kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) till den samlade skaran politiker, kommunala tjänstemän, företagare och föreningsfolk som tagit torsdagskvällen i anspråk för att diskutera just framtiden för staden.

Statsvetaren och krönikören Stig-Björn Ljunggren agerade moderator. Han satte perspektivet 13 år framåt och frågade ut Ulf Bingsgård om varför det blev som det blev, det som alltså ännu inte har varit. Stig-Björn Ljunggren var bland annat nyfiken på ifall det var många som överklagade de storslagna byggprojekten, till exempel Sjöstaden.

– Visst fanns det överklaganden. Det finns alltid en oro hos folk för det som ska komma, men många lockas också av förändringen, sa Ulf Bingsgård.

Ulf Bingsgård såg framför sig 2025 en stad som vuxit till en storstad, som byggt på höjden med framförallt många hyresrätter.

– Från att ha ägt sitt boende har det viktigaste blivit att ha ett bra boende, inte att äga det, sa han.

Efter ett tag var även en del av åhörarna med på noterna, och ville ge sin bild av hur kommunen kommer att se ut 2025. Apropå en utbyggnad av Vångavallen (som Ulf Bingsgård tror det firas SM-guld på år 2020) menade en kvinna att man 2025 spelar fotboll helt utan publik, och att man istället tittar på sporten på stora skärmar i sitt hyreshus. Centerpartisten Patrik Holmberg höll inte med.

– 2025 kommer många fortfarande att tycka det är roligt att gå på fotboll för att träffa kompisar och skrika lite. 2025 är Vångavallen exklusiv att besöka och då är jag en av 6 000 som går dit. Då är det bara TFF som har slutsålt på alla matcher, sa han.

Andra framtidsscenarion som dryftades var att det i Trelleborg 2025 kommer att finnas äldreboende där folk med till exempel en viss musiksmak kan samlas. En annan teori som fördes fram är att vi då har regionalt självstyre med blickarna än mer mot Köpenhamn än i dag. "Vi har kopplat bort Stockholm", sa Bertil Larsson, ordförande i Söderslättspartiet.

Lokale nöjesprofilen Peter Kronström ställde en rak fråga till kommunalrådet.

– När har vi ett kultur- och allaktivitetshus i Trelleborg?

– 2018, lovade Ulf Bingsgård, utan att låta helt övertygande.