Trelleborg

Mark Huisman låter frun påta där hemma

Trelleborg Artikeln publicerades

Han har jobbat som trädgårdsanläggare och parkarbetare, undervisat i parkskötsel på lantbruksuniversitetet i Alnarp och är Trelleborgs nya parkchef. Men trädgårdsskötseln hemma överlåter Mark Huisman till frun.
– Jag gillar mer att vara i skogen, säger han.

Hollandsfödde Mark Huisman är van vid att röra på sig. Han flyttade till Stockholm som åttaåring, studerade i Uppsala och Alnarp innan han bosatte sig i Hjärup och flyttade sedermera till Staffanstorp. På sin resa genom Sverige har han nu nått den sydligaste staden, Trelleborg, där han fått jobbet som parkchef.

– Jag visste inte så mycket om Trelleborg innan jag kom hit. Att färjorna går härifrån kände jag till. Och så palmerna så klart.

Det var snarare en lust att göra något nytt än staden Trelleborg som lockade. Efter många år i Alnarp, främst som lärare och studierektor, var det dags att bryta upp.

– Jag är 52, och jag kände att om jag inte får något nytt jobb nu, så är det ingen som vill ha mig sen. Jag känner mig lyckligt lottad som fått den här chansen.

När han väl fått jobbet och studerat Trelleborg lite mer noggrant så gillade han vad han såg.

– Jag var imponerad. Det finns mycket fint här. Stadsparken, folkparken och området kring sjukhuset, till exempel. Det har han gjort bra, min föregångare.

Som utbildad landskapsarkitekt tittar Mark Huisman inte bara på planteringarna. Han tycker att stadskärnan är intressant, området CB Friisgatan-Stadsparken till exempel. Men i ytterområdena finns det mer att göra, tycker han. Knäckekärr och Västervång är områden med stora öppna gräsytor.

– Jag tycker man har slösat lite med marken, man borde kunna bygga tätare, säger han.

Mark Huisman tillträdde den 11 april och håller fortfarande på att sätta sig in i verksamheten. Bland de första frågorna han ska ta tag i är badstränderna, som landat på parkavdelningens bord. Att se över hundrastplatser och lekplatser är också på agendan. Liksom ekonomin, som länge varit ett sorgebarn. Föra året överskreds parkbudgeten med 6,5 miljoner kronor.

– Jag försöker analysera vad det beror på och ser vad man kan göra åt det. Men det gäller att ha koll på läget först så att man inte gör något drastiskt, säger Mark Huisman och menar att underskottet kan ha två förklaringar.

– Antingen har man gjort saker som man inte haft täckning för, eller så har man helt enkelt haft för liten budget. Så var det till exempel i Staffantorp, där fick man inga ökade anslag fast staden växte, säger Mark Huisman som hoppas att man inte behöver sänka ambitionsnivån.

– Jag hoppas att vi fortfarande kommer att ha råd att med de fina blommorna i stan, men det ska även vara fint utanför trafiklederna, säger han.

Palmerna, som i de flesta fall köptes in redan 1984, behöver snart bytas ut.

– Det är ju väldigt viktigt att vi fortsätter den traditionen. Det är en rolig grej. Men de palmer vi har nu är lite skruttiga, säger Mark Huisman och berättar att de kostar 30 000 - 40 000 kronor styck att köpa in.

Mark Huisman tycker inte att han satt sig in i verksamheten tillräckligt för att våga ha så många åsikter om vad man bör göra i stan och kommunen. Men han skulle gärna vilja engagera förskolor och skolor lite mer, och få dem intresserade av djur och natur.

– Det handlar om att de ska lära sig ta vara på det, och inte bara sitta vid datorn och spela dataspel.

Något som man inte får glömma, menar Mark Huisman, är parken och naturens läkande kraft på människor.

– Jag är mycket intresserad av att koppla ihop utemiljö med hälsa. Det finns undersökningar som visar att sjuka människor som tittar på träd blir lättare friska än dem som tittar in i en vägg.

Många trelleborgare värnar om stadens parker och planteringar. Därför kommer Mark Huisman att få många mejl och samtal framöver med frågor, beröm och klagomål. Det är något han välkomnar.

– Det är inte alltid man ser det som allmänheten ser, därför är den inputen viktig. Utemiljön är ju till för människorna, säger Mark Huisman.