Trelleborg

Många i hamn på Hamnens dag

Trelleborg Artikeln publicerades

Normalt krävs en färjebiljett för att som vanlig trelleborgare besöka Trelleborgs hamnområde men inte i lördags. För dem som minns hur det var förr var därför Hamnens dag en chans att återuppliva gamla minnen och få en glimt av det moderna hamnlivet.

– Jag sprang här som barn. Det är kul att se hur det ser ut nu, sade Kerstin Holmström som vuxit upp på Hamngatan.

– Då var det trä som man gick på här med springor så man kunde ligga och kolla när det kluckade. Det var båtar som kom och gick och vi lekte gömme bland allt bråte, berättade hon och pekade längs med dagens betongkaj.

Nuförtiden är Trelleborgs hamn verkligen inget ställe för lek, förutom en dag om året. På lördagen delades det ut ballonger och erbjöds hoppborg vid kajkanten. Folk i alla åldrar passade på att besöka hamnen och titta på truckar, gå ombord på sjöräddningens båt och göra ett besök på skolfartyget Falken som var dagens hedersgäst. Femårige Leo Olsson gick nyfiket runt de uppställda polisbilarna.

– Vill du prova en skyddsväst, undrade polisen Bo-Göran Strandfjäll och satte på honom den utrustning som används vid särskilda insatser.

Leo Olsson vinglade till när den 14 kilo tunga västen landade på hans axlar.

– Så tungt. Detta är lite svårt. Jag är ingen polis, konstaterade Leo Olsson och tvekade på frågan om han vill bli polis när han blir stor.

– Jag får ont i axlarna, sade han bara men ser trots allt nöjd ut när han fått av sig utrustningen.