Trelleborg

Måndag morgon blir tuff, tror hamnen

Trelleborg Artikeln publicerades
Västra ringvägen blir en av flaskhalsarna när trafiken från Trelleborgs hamn leds norrut för att undvika vägarbetena i Åkarp. Särskilt övergångsstället vid Bäckaskolan riskerar att bli en känslig punkt.
Foto: Tomas Nyberg
Västra ringvägen blir en av flaskhalsarna när trafiken från Trelleborgs hamn leds norrut för att undvika vägarbetena i Åkarp. Särskilt övergångsstället vid Bäckaskolan riskerar att bli en känslig punkt.

Rusningstrafiken på måndagsmorgonen kan proppa igen vägarna mot Malmö och Lund, misstänker man på Trelleborgs hamn. Mellan klockan 07 och 08 kommer tre färjor i tät följd för att lasta av omkring 450 lastbilar.

Det är det pågående vägarbetet på E6, norr om Malmö, som riskerar att ge återverkningar även i Trelleborg. Den tunga trafiken från hamnen som ska norrut kommer att blandas med bussar och privatbilister som söker sig mot väg 108 och Lund istället för att ta motorvägen mot Malmö.

Arbetena inleddes på torsdagskvällen, men på fredagen hade man på Trelleborgs hamn ännu inte noterat några som helst problem. Det är under högtrafik som problemen kan uppstå.

– Måndag morgon klockan sju kommer det in tre båtar från Tyskland med ungefär tio minuters mellanrum, säger trafik- och säkerhetschef Jim Leveau på Trelleborgs hamn.

– Övrig tid är trafiken från hamnen mer utspridd, men mellan sju och åtta på måndagen kommer det nästan 450 lastbilar på en gång. Då kan det bli lite kämpigt i Västra korset. Men så fort man kommer förbi Maglarpsrondellen ska det inte vara några problem.

Rekommendationen för lastbilschaufförer som ska uppåt landet är att svänga norrut på Västra ringvägen och söka sig till väg 108. Därifrån kan man nå E6 vid Trafikplats Lomma, efter vägarbetsområdet, eller köra österut på E22 mot Kristianstad. Men det är just en rekommendation, som man i nuläget inte vet hur den kommer att följas.

– Vi gick ut med information till åkerierna för över två månader sedan, så de har haft god tid på sig, berättar Jim Leveau. På färjorna ska dessutom finnas information uppsatt i chaufförsrestaurangerna där de kan läsa på engelska hur trafiken ska rulla.

Läs Trafikverkets rekommendation för avstängningsperioden 11-27 oktober.