Trelleborg

”Man skulle öppnat dörren mer – inte stängt den”

Trelleborg Artikeln publicerades

Mitt i en glödande het konjunktur arrangerades mässan Leva och Bo.

Genom villaområden i norr, väster och öster skulle nya trelleborgare lockas hit. Det var fem år sedan. I en artikelserie tar vi reda på vad som hände då och vad som hänt sedan dess.Efter ett tragiskt dödsfall fick Gertie Lindberg på serviceförvaltningen ta över hela bomässan – fyra månader innan den öppnade. Idag tycker hon att kommunen inte har tagit till vara på möjligheterna mässan gav. Kanske på grund av maktskiftet som skedde samtidigt.

– Jag var så trött. Men samtidigt var det så roligt. Jag minns att jag jobbade från sju på morgonen till åtta på kvällen sju dagar i veckan mellan april och augusti, säger Gertie Lindberg på serviceförvaltningen.

2007 blev hon projektledare bara fyra månader före den enorma mässan öppnade. 75 000 besökare kom under två veckor till Trelleborg för att titta på hus på Stavstensudde, Västervång och i Serresjö. Från början höll en konsult i alla trådarna. När han plötsligt fick en hjärtattack och dog blev det panik på kommunen.

– Rutger Persson, dåvarande kommundirektör, sa till mig: Du får ta detta nu.

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte inte så mycket. Jag sa att jag ville ta in den förre fastighetschefen Sven Petersson. Han skulle sköta själva byggdelen av projektet. Då kände jag mig trygg.

Sen började jobbet. Gertie Lindberg förhandlade med tingsrätten för att få dem att flytta ut från fastigheten vid Stortorget så fort som möjligt. När detta väl skedde byggdes hela utställning på mindre än två månader.

– Vi ville inte bara ha en bomässa utan även visa hur det var att leva i Trelleborg. Därav namnet Leva och bo. Utställningen skulle visa detta för besökarna.

Ett problem var att budgeten för mässan inte blev klar förrän sent in i arbetet. Det gjorde att mycket stod stilla. Sedan blev arbetsgruppen tvungen att jobba ännu hårdare för att få allt klart.

Vad hade du gjort om du haft mer tid?

– Så mycket mer! Då hade vi kunnat satsa på att ta hand om besökarna på ett bättre sätt. Vi hade till exempel kunnat bjuda på äggakaga och annat. Det var så mycket vi inte hann tänka på.

När mässan väl öppnade strömmade folk till de olika nya bostadsområdena. Stavstensudde blev mest omtalat, på grund av det unika läget. Tjänstemän på kommunen och konsulter ville från början ta upp kampen med Vellinge om lyxiga boenden på udden. Men detta ändrade rådande kommunalråd Egil Ahl (S) på.

– Han ville att Stavstensudde skulle vara för alla inkomsttagare. Vem som helst skulle ha råd att bo där, säger Gertie Lindeberg.

Medan vissa villor på Stavstensudde var svårsålda blev husen på Västervång snabbt populära.

– Många tycker att det ligger nära stan och ville därför bo där. Runt 60 villor byggdes och drygt 300 till planerades. Men av denna utbyggnad har det inte blivit något.

På Västervång planerade också Trelleborgshem lägenhetshus som skulle skapas enbart av kvinnor. Men de visade sig bli för dyra. Planerna lades då ner.

Serresjö blev också vida omtalat och lockade med sin närhet till havet. Området fick ett lyft av den nya skolan.

Vad hände efter mässan?

– Jag tycker inte man tog tillvara på alla kontakter man fick. Om man ser på både Bo01 i Malmö och H99 i Helsingborg var mässorna där startskottet. Sedan har man byggt vidare. Men i Trelleborg har det istället avstannat.

Hur kommer det sig?

– Jag tror det kan ha göra med maktskiftet i kommunen som skedde precis då. Ett styre hade förberett allt och det nya tog över när mycket var klart. Då kan det bli svårt att driva projektet vidare. Det är lite synd. Man öppnade en dörr. Men istället för att öppna den mer stängde man den.

Kan du tänka dig en ny mässa?

– Ja, men jag vill inte vara ansvarig. Men gärna delaktig.