Trelleborg

Man döms till fängelse för grov smuggling

Trelleborg Artikeln publicerades
Beslaget på bilden är inte det som nämns i texten. Arkivfoto.
Foto: Tullverket / TT
Beslaget på bilden är inte det som nämns i texten. Arkivfoto.

Den 50-årige mannen sa att han trodde att lasten bestod av trävaror. Men tingsrätten menar att han borde förstått bättre och fäller honom för grov smuggling efter att han fört in en stor mängd alkohol och cigaretter.

Det var i början av november 2018 som mannen kom till Trelleborgs hamn. Han körde en lastbil med släp och när tullpersonalen frågade om han hade något att deklarera sa han att han endast hade trävaror i fordonet. Men vid en närmare kontroll visade det sig att det fanns 5 436 liter sprit, 14 706,5 liter starköl samt 80 000 cigaretter i lasten.

50-åringen menade i förhör att han inte visste vad som fanns i lastbilen eftersom han körde på uppdrag av någon annan – en för honom okänd person. Han fick i uppdrag att hämta lastbilen på en bensinmack och sedan ta den med färjan till Trelleborg.

Ystads tingsrätt menar i sin bedömning att han borde ha fattat misstanke eftersom han är en erfaren yrkeschaufför och eftersom upplägget för uppdraget såg ut som det gjorde. Han gjorde också endast en översiktlig kontroll av lasten när han tog över fordonet.

50-åringen fälls därför för grov smuggling samt olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Han döms till fängelse i ett år och fyra månader.