Trelleborg

Maktskifte i Trelleborgs församling

Trelleborg Artikeln publicerades
S:t Nicolai kyrka i Trelleborg.
Foto:Tomas Nyberg
S:t Nicolai kyrka i Trelleborg.

Det blir maktskifte i Trelleborgs församling, efter att Kyrkans vänner med en hårsmån tillskansat sig en majoritet av rösterna.

Det preliminära resultatet av söndagens kyrkoval visar att valdeltagandet i Trelleborgs församling ökat något. 2013 röstade 1 139 personer, medan 1 297 personer infann sig vid valurnorna i år.

Hela 52 procent av dem har röstat på Kyrkans vänner (KV) medan regerande Socialdemokraterna (S) får 47,9 procent. Det innebär att trots att S samlade en procentenhet fler röster än 2013 så står de kvar på oförändrade tolv mandat i kyrkofullmäktige. Medan KV ökar från 11 till 13 mandat.

Det totala antalet mandat i Trelleborgs kyrkofullmäktige har dock inte ökat, utan skillnaden förklaras av att även SPI, Sveriges Pensionärers Intresseförening, tog två mandat i valet 2013. I år ställde SPI inte upp.

– Det gick vägen för oss i år och det är ju roligt. Det är åtta år sedan sist och det är trevligt att vara tillbaks, säger Margreth Mårtensson, vice ordförande i Kyrkans vänner.

– Vi har gott samarbete med socialdemokraterna, så det blir väl inte så stor förändring. Ingen av oss arbetar ju för att kyrkan ska drivas politiskt. Vi vill ha en öppen kyrka och församlingsverksamhet där alla är välkomna.

Valdeltagandet har ökat även i Trelleborgs kommuns övriga fyra församlingar. Störst, räknat i procentenheter, var deltagandet i Hammarlöv där hela 17,3 procent av de röstberättigade infann sig. Den procentuellt största ökningen hade man dock i Källstorp där 524 röster avgavs, vilket är 4,8 procentenheter fler än 2013.

I Källstorp misslyckades nya utmanaren Trygghetspartiet med att ta sig in i kyrkofullmäktige. 2,5 procent av rösterna räcker inte för att ta något enda mandat från Kyrklig Gemenskap, som blir fortsatt ensam herre på täppan.

Slutligt resultat blir klart om två till tre veckor.

Läs mer om resultatet i Trelleborgs församling här, Anderslövs församling här. Även siffror från Källstorps församling, Dalköpinge församling och Hammarlövs församling är tillgängliga hos Svenska kyrkan.