Trelleborg

Mäklare: bomarknaden på väg upp igen

Trelleborg Artikeln publicerades

Siffrorna pekar på en bostadsmarknad som går nedåt. Men mäklare TA talat med har märkt en förändring sedan några månader tillbaka. Större intresse på visningar och budgivning är allt vanligare.

I veckan kom 28 personer till en villavisning på Granevägen. Mäklaren Jenny Borgström på Svensk fastighetsförmedling var glatt överraskad över intresset, men samtidigt inte särskilt förvånad.

– Vi har märkt en förändring. Det känns mer positivt nu, säger hon.

Sedan i våras har det börjat komma mer folk till visningar. Under många år har det varit var mer regel än undantag att villor och bostadsrätter sålts till under utgångspriset. Men nu har något hänt. I några fall har det blivit budgivning och slutpriset hamnar en liten bit över utgångspriset. Denna nya optimism har man märkt av sedan maj i år, enligt Jenny Borgström.

Vad beror detta på tror du?

– Det har nog funnits ett uppdämt behov av att flytta. Folk har legat lågt ett tag. Men det kan man inte göra hur länge som helst. Jag tror också att det känns lite tryggare i Sverige nu. Man ser att trots att det är oroligheter i världen så klarar man sig ganska bra här hemma.

Statistiken ser dock dyster ut. Enligt Svensk mäklarstatistik har priserna gått ner med 7 procent på tre månader, på ett år med 5 procent.

– Det är alltid en viss eftersläpning när det gäller statistiken, säger Jenny Borgström.

På Fastighetsbyrån känner man samma förändring.

– Jag skulle inte säga att marknaden har vänt. Men något har hänt under sommaren, säger Roland Gunnarsson, chef för Fastighetsbyrån i Trelleborg.

Han tycker att säljarna börjat acceptera ett lägre utgångspris. Det gör att försäljningen kommer igång.

– Det finns en större förståelse för att man måste gå ner i pris. Men de dyra husen är fortfarande svåra att sälja.

Det börjar också bli vanligare att sälja först och köpa sen. Ofta är det banken som kräver det. De vill inte längre ställa upp på övergångslån.

– Kanske håller vi på att gå tillbaka till normalläget. Man kan inte jämföra med för några år sedan då vi sålde en fastighet på några dagar, säger han.