Trelleborg

Maglarps klockor ännu strandade

Maglarp Artikeln publicerades
De gamla kyrkklockorna.
Foto:Claes Nyberg
De gamla kyrkklockorna.

Sedan Maglarps nya kyrka revs för tio år sedan har kyrkklockorna levt ett tyst liv på marken. Men det finns andra planer.

Kyrkklockorna från Maglarps nya kyrka, som revs 2007 efter lång tids diskussion och rättslig process, står sedan en tid tillbaka på Hannas klockgjuteri på Österlen.

Vid rivningen av den nya kyrkan fanns en tanke om att den klocka som då satt i den gamla kyrkan skulle flyttas till en klockstapel vid den plats där den nya kyrkan stått. De två gamla klockorna, från 1600/1700-talet skulle sättas upp i den gamla kyrkan.

Dialogen om vad som ska hända med klockorna är fortfarande i full gång.

– Det finns en diskussion i gång, en del i församlingen vill att de ska upp i Maglarps gamla kyrka, säger Jan Nilsson, arbetsledare för kyrkogårdsförvaltningen i Hammarlövs församling.

Det stora hindret för att få upp klockorna i Maglarps gamla kyrkas torn och montera dem där är ekonomin.

– Får man ett bidrag så borde det inte vara några problem, men det är pengarna det hänger på. Vi är en liten församling i Hammarlöv, vi har inte de pengarna i dag, säger Jan Nilsson.

Enligt honom skulle det kosta cirka 600 000 kronor att få upp klockorna i Maglarps gamla kyrka och installera dem där.

– Det finns inga beslut fattade om att flytta dem än. Personligen ser jag ingen ljusning i det hela just nu, säger Jan Nilsson.