Trelleborg

Lucia på sparlåga

Trelleborg Artikeln publicerades

Lucias ljusspridande i Trelleborg krymper i år till en flämtande låga. Det blir inget röstningsförfarande, och troligen genomförs bara ett par-tre offentliga luciaframträdanden.

Förändringarna görs till viss del för att Trelleborgs turistbyrå, som de senaste åren hållit i trådarna för luciafirandet ihop med Lions, tycker att det krävt för mycket resurser. Men främsta skälet är att intresset i den tilltänkta rekryteringsbasen - sångglada tjejer i 17-18-årsåldern - nästan slocknat.

– Det har varit på neråtgående i flera år, berättar Veronica Larsson på turistbyrån. I fjor var det bara precis så många sångare att vi fick ihop en grupp.

Efterfrågan är dock fortsatt stark, och det hade inte varit svårt att boka in de runt 50 framträdanden som luciatåget brukar göra i mitten av december. Men i år blir det en nödlösning, en "lucia i microformat" som Veronica Larsson utrycker det.

För sången kommer S:t Nicolai Flickkör att stå, och de utser ingen Lucia utan låter ansvaret rotera. Lykttändningen på Gamla torg 2 december blir premiär, och på Luciadagen sker ett evenemang i köpcentret Valen.

– Dessutom känns det viktigt att upprätthålla vår tradition att skicka luciorna till Tyskland, berättar Veronica Larsson. Men det är många som varit besvikna på att de inte kunnat boka lucia i år.

Lucia är dock inte nedläggningshotad. Det finns intressenter, enligt turistbyrån, som vill ta över regin. Men de hann inte samla sig till i år, så först nästa jul kan Lucia få nytt bränsle.

Varför intresset brister vet inte Veronica Larsson, som själv sjöng i luciatruppen för 14 år sedan.

– Jag tror det har mycket med skolan att göra, säger hon. De ställer högre krav på individuellt ansvar numera, och det har varit jättesvårt att få tjejerna lediga. Det tar tid och kraft att vara med i luciagruppen, och det ska göras bredvid skolarbetet och alla fritidssysselsättningar.

– Men alla som är med tycker att det är det roligaste de har varit med om. Fast det märker de ju inte förrän de är där.