Trelleborg

Liten teater får stort pris

Lilla Beddinge Artikeln publicerades
Så här glada blev Lilla Beddinge Teater när de prisades för sommarens uppsättning "Dåliga Mänskor”.
Foto:Privat.
Så här glada blev Lilla Beddinge Teater när de prisades för sommarens uppsättning "Dåliga Mänskor”.

Under måndagskvällen tilldelades Lilla Beddinge Teater Medeapriset som ”Årets förnyare”.

På måndagskvällen fick Lilla Beddinge Teater ta emot Medeapriset på Fotografiska museet i Stockholm. Priset delas ut till olika kreativa aktörer för att främja och lyfta fram olika sorters scenkonst.

Enligt teaterns konstnärliga ledare Rasmus Mononen var målet att på sikt få hela Lilla Beddinge att känna till teatern.

– Vi drömde nog i hemlighet om att det skulle komma publik ända från Ystad och Malmö till oss, men att någon skulle uppmärksamma vårt arbete i huvudstaden, och dessutom se vår teater som nyskapande var en sann chock för oss.

Lilla Beddinge Teater startade för tre år sedan, och anordnar sommarteater i en lada utanför Lilla Beddinge. I sommar har de satt upp Mikael Wiehes och Mary Anderssons ”Dåliga Mänskor”.

– Vi kommer fortsätta att kämpa för att scenkonsten ska få finnas på otillgängliga platser, som landsbygden ibland kan vara, och vi ska leta efter nya förmågor i vårt närområde, men vi ska också fortsätta dra till oss yrkesmänniskor från hela landet och göra vårt yttersta för att skapa högkvalitativ scenkonst i Lilla Beddinge, säger Mononen.

Prisen delas ut en gång om året av stiftelsen Medea, och prisvinnarna belönas med statyetten OMG-Moi! av konstnären Fredrik Wretman.

Juryns motivering till valet av Lilla Beddinge Teater lyder: ”Lilla Beddinge Teater har bara funnits i tre år men är från start en professionell sommarscen som engagerar en hel by. Initiativtagare och konstnärlig ledare Rasmus Mononen har lyckats med konststycket att nästan omedelbart attrahera intressanta aktörer att gästspela och samtidigt skapa egna uppsättningar som gått för utsålda hus. Med dramatik och musik nära sina publik, för Mononen samman scenkonstälskare av alla slag, sångare, dansare, orkestermusiker, lantbrukare och övrigt folk från bygden och skapar en mötesplats som många drömmer om.”